Elevii noștri au avut o provocare cosmică astăzi, luni 10 Octombrie, pentru a marca Săptămâna mondială a spaţiului cosmic. Profesorul de geografie Valentin Cocârlea împreună cu Prof. Ioana Rădulescu, director adjunct al Liceului nostru, au lansat prin stația radio invitația tuturor elevilor de a se conecta prin telefoanele personale la platforma Kahoot, unde a fost lansat un concurs fulger. Cei mai rapizi 25 de elevi s-au conectat și au răspuns celor șapte intrebări despre planete, Calea Lactee, Univers și sistemul solar.

Câștigător, Maria Radu, Clasa Ion Agârbiceanu, a IX-a E.

FELICITĂRI MARIA!!!

 

 

Săptămâna mondială a spaţiului cosmic este desfășurată în fiecare an în perioada 4 – 10 octombrie, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a celebra contribuţiile ştiinţei şi tehnologiei spaţiale la îmbunătăţirea condiţiei umane.

Tema Săptămânii mondiale a spaţiului în 2022 este „Spaţiu şi durabilitate”, fiind consacrată îndeplinirii sustenabilităţii în spaţiu. Este inspirată de modalitatea în care sustenabilitatea în spaţiu este conexată de felul în care umanitatea valorifică spaţiul cel mai important, zona orbitală din jurul Pământului.

Recunoscând interesul comun al omenirii pentru spaţiul cosmic şi căutând să răspundă la întrebările cu privire la modul în care spaţiul cosmic poate ajuta oamenii de pe Pământ, Adunarea Generală a ONU a adoptat prima Rezoluţie referitoare la spaţiul cosmic, respectiv Rezoluţia 1348 (XIII) intitulată „Chestiunea utilizării paşnice al spaţiului cosmic”.

La 4 octombrie 1957, lansarea în spaţiul cosmic a primului satelit al Pământului creat de om, Sputnik 1, a deschis calea explorării spaţiului. Un deceniu mai târziu, la 10 octombrie 1967, a intrat în vigoare „Magna Carta a spaţiului”, cunoscută şi sub numele de Tratatul privind principiile care guvernează activităţile statelor în explorarea şi utilizarea spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a altor corpuri cereşti.

Ştiinţa şi tehnologia spaţială şi aplicaţiile lor sunt din ce în ce mai utilizate pentru a sprijini o gamă largă de activităţi ale Naţiunilor Unite. Cel puţin 25 de entităţi ale Naţiunilor Unite şi Grupul Băncii Mondiale utilizează în mod obişnuit aplicaţii spaţiale. Ele aduc contribuţii importante şi uneori esenţiale în activitatea ONU, inclusiv în punerea în aplicare a recomandărilor marilor conferinţe mondiale şi cele ale celei de-a treia Conferinţe ale Naţiunilor Unite privind explorarea şi utilizările paşnice ale spaţiului cosmic (UNISPACE III), precum şi sprijin pentru dezvoltarea durabilă, după cum menţionează www.un.org. Serviciile şi tehnologiile spaţiale sunt esenţiale pentru înţelegerea schimbărilor climatice, cât şi în ce priveşte intervenţia pe întreaga durată a perioadei de gestionare a dezastrelor, acestea fiind câteva exemple din multitudinea de aplicaţii la care spaţiul poate contribui.

 

Ramona Bandrabur

sursa: https://www.agerpres.ro/documentare/2022/10/04/saptamana-mondiala-a-spatiului-cosmic-4-10-octombrie–989356