Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Grigore Antipa și Emil Racoviță – Doi colegi de liceu care au schimbat paradigma științei românești
Un grup de 17 elevi ai Liceului Teoretic Dr. Mioara Mincu au participat luni, 24 Octombrie la Conferința dedicată celor două mari personalități ale științei românești: Grigore Antipa și Emil Racoviță, organizate de Asociația Science&Technology, Institutul de Biologie al Academiei Române și Institutului de Speologie ”Emil Racoviță”, în cadrul Bibliotecii Naționale a României, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Cu această ocazie, a fost lansat un număr special al revistei Știință și Tehnică dedicat celor doua proeminente personalitati stiintifice Grigore Antipa și Emil Racoviță.
Cei doi oameni de știință, prieteni și colegi de bancă la colegiul ”Institutele Unite” din Iași, au schimbat paradigma științei românești, au lăsat urme adânci în cultura noastră, devenind simboluri ale cercetătorului pasionat care își dedică viața, tot timpul și averea personală în slujba unor subiecte de cercetare care aveau să le schimbe lor destinul și nouă, urmașilor, modul în care privim și descoperim viața.
“Cunoașterea este principalul lucru ce duce înainte specia, țara, generația tânără. Prin celebrarea a doi mari oameni de știință cum sunt Grigore Antipa și Emil Racoviță, doi pionieri în domeniul lor, dar și creatori de instituții într-o epoca în care România avea nevoie de instituții, mă face cred că misiunea Bibliotecii Naționale se împlinește”, a spus Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale în deschiderea Conferinței Omagiale
Invitat la eveniment, domnul Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă le-a lansat provocarea tinerilor din sală să se gândească la ce fel de viață doresc să aibă, la ce înseamnă o viață sustenabilă. ”Știința, cultura, ceea ce gândim și simțim pentru țara aceasta sunt ceea ce ne leagă și ne aduce aici împreună”, le-a mai spus Laszlo Borbely tinerilor prezenți.
Întotdeauna aproape de tineri, cu toată dăruirea, profesorul și jurnalistul Alexandru Mironov, coordonatorul Revistei Știință&Tehnică de 45 de ani, i-a îndemnat pe elevii prezenți la eveniment să urmărească și să se folosească de munca jurnaliștilor de știință, care au depus eforturi să aducă mereu publicului cele mai noi descoperiri ale științei, printr-un limbaj accesibil tuturor, ”Veniți să vedeți ce interesant este să umblii în lumea asta mare și să găsești tot felul de oase străvechi, așa cum puteți vedea la Muzeul Antipa.” Dar lumea evoluează odată cu descoperirile științifice și tehnologia. ”Când planeta ajunge la școală, omenirea poate să facă mai multe”, a spus domnul Mironov în cadrul prezentării cu tema ”Forța cercetării românești în prima jumătate a secolului XX”.
Cu ajutorul site-ului worldmeter.info, domnia sa a arătat că dacă s-ar fi trimis scrisori în fiecare zi câte emailuri se trimit astăzi prin internet, am fi avut nevoie de copacii a patru planete cât pământul. ”Cultura a câștigat bătălia, împrietenându-se cu inginerii de software”, a concluzionat domnia sa.
Temele prezentate de personalități din lumea academică și științifică i-au fascinat pe copi, prin deschiderea de noi orizonturi. Au fost prezenți Academician Ioan Dumitrache, Secretarul general al Academiei Române, Academician Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române, care a vorbit despre marile personalități omagiate în cadrul conferinței.
Dr. Traian Brad, de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă“ al Academiei Române a prezentat lucrarea ”Emil Racoviță la Cluj”, iar dr. OANA MOLDOVAN, de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă“ al Academiei Române a adus mai multe informații din carierele celor doi cercetători Antipa și Racoviță prin prezentarea lucrării ”Pași spre viitor în cercetarea speologică românească”
Despre clulele stem și adaptarea la mediu, precum și despre știința și tehnica albinelor, pe care le-au putut și observa în stupul lor adus special la Biblioteca Națională au fost prezentate informații interesante . Dr. LUIS și Oana POPA au prezentat cu date istorice începuturile Muzeului Antipa, și prietenia regală dintre cercetătorul Antipa cu Regele Carol I al României.
Câțiva dintre elevii noștri participanți la eveniment ne-au trimis impresiile lor:
Kadian Moses, clasa a IX-a C ”Am aflat la această Conferință mai multe despre viata lui Emil Racoviță și a lui Grigore Antipa, dar si despre aventurile si descoperirile lor decât am știut vreodată, sau aș fi citit într-o carte.”
Achim Daniela, clasa a X-a ”Emil Racoviță a inițiat un program internațional de cercetare numit „Biospeologica” care să studieze fauna peșterilor, iar în 1920, înființează la Cluj primul Institut Speologic din lume.
Vitos David clasa a IX-a C ”Mi se pare extraordinară capacitatea prezentă în viețuitoare de a supraviețui până și în cele mai ostile medii.”
Subasu Alexandra clasa a IX-a B: ”Am aflat in cadrul discursurilor conferinței că Emil Racoviță a fost dus în fiecare zi la școală de către poetul Ion Creangă.”
Bordeianu Mihai clasa a X-a, clasa Costin Nenitescu: ”Mie mi-a plăcut faptul ca am descoperit niște lucruri din trecut care chiar ma interesau într-o anumită perioadă.”
Ursu Letitia, clasa a XI-a: ”Conferința susținută la Biblioteca Naționala, vizând subiecte importante despre trecutul si viitorul nostru, al României, cât și al întregii lumi, a fost o experiență plăcută din care fiecare dintre noi a acumulat informații si noțiuni noi. A fost o experiență unică care s-a datorat prezenței unor oameni influenți, personalități bogate în sfera culturii, a cunostintelor, cu realizări pe măsură.”
Uzun Iana clasa a IX-a B: ”Am aflat că Grigore Antipa este unul dintre cei mai cunoscuți savanţi ai României, care a realizat lucruri de o măreție inegalabila pentru acele vremuri, lăsând astfel moștenire generațiilor viitoare.”
Cristian Acsinte Teodor, clasa a X-a: ”A fost o experienta minunată la Biblioteca Națională, și mai ales discursul domnului Mironov mi-a plăcut foarte mult!”
Stan Gerard-Gabriel a IX-a E: ”Pe mine m-a impresionat faptul că trei români doreau să schimbe lumea. M-a uimit faptul ca Grigore Antipa, împreună cu Nicolae Georgescu-Roegen și Constantin Brâncuşi voiau sa schimbe lumea intr-o lume mai bună si mai durabilă.
Vasiliu Denisa-Maria, clasa IX-B: ”Am aflat în cadrul discursurilor de ieri faptul că Emil Racoviță a fost dus de mâna la scoala de către marele poet Ion Creanga si m-a impresionat faptul ca Grigore Antipa, Nicolae Georgescu-Roegen si Constantin Brancuș voiau să faca lumea mai bună. Am mai aflat și că Grigore Antipa a realizat lucruri de o măreție incomparabilă pentru acele vremuri.”
Ramona Bandrabur