Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Premianți la Conferința Națională ”Chimie. Mediu. Energie.” – ediția a IV-a
Felicitări echipei noastre formată din elevi de la clasele IX B și IX C: Iana Uzun, Alexandru Teodorescu-Druc și David Vitoș care sub coordonarea prof. Chimie Cezara Bolocan care s-a întors acasă de la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Naționale studențești ”Chimie. Mediu. Energie.” cu un premiu al II-lea, câștigat cu lucrarea „Energia de fuziune, viitorul în energie”.
Felicitări și elevei noastre Irene Mareș, din clasa a IX-a A, pentru prezentarea lucrării „Încălzirea globală – mit sau realitate?”, coordonată de prof. Valentin Cocârlea, care a adus în fața juriului și a publicului o temă foarte interesantă.
Prima participare a elevilor noștri de clasa a IX-a la o conferință națională universitară din afara Bucureștiului a fost o experiență complexă din mai multe perspective. Suntem mândri că ne-a adus un premiu al II-lea foarte strâns disputat cu echipa Liceului Teoretic C.A. Rosetti din București, coordonată tot de profesorul nostru Valentin Cocârlea, care a câștigat premiul I cu tema: ”Efectele Pandemiei Covid 19 asupra mediului”. Felicitări și vouă Răzvan-Constantin Costache și Mario Pîrvulescu, elevi în clasa a XI-a, la profilul Filologie.
Vineri, 11 Noiembrie 2022. Gara de Nord. 7.30 AM.
Am pornit dis de dimineață către Ploiești, pentru a participa la Conferința Națională organizată de Facultatea Tehnologia Prelucrării Petrolului și Petrochimie din cadrul Universității Petrol-Gaze din Ploiești, în colaborare cu Societatea de Chimie din România – Filiala Prahova.
Plouă! E prima dimineață ploioasă din toamna aceasta, traficul a fost aglomerat, umezeala ne pătrunde, dar nu e totuși foarte frig pentru luna noiembrie. De altfel, nici nu prea ne pasă, suntem bine îmbrăcați iar emoțiile pentru ce urmează să se întâmple sunt mari și ne țin energia sus! Totul e pregătit, biletele de tren deja cumpărate, lucrările deja predate organizatorilor conferinței. Acum mingea e la noi în teren. Totul depinde de cum le vom prezenta. Sunt 32 de lucrări înscrise, dintre care două ale echipelor noastre, din Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”.
Iana, Irene, Alex și David, împreună cu profesorii Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” care i-au coordonat, Cezara Bolocan și Valentin Cocârlea, și directorul de comunicare Ramona Bandrabur suntem cu toții lângă panoul central de Informații, așteptând să vedem la ce linie o sa tragă trenul nostru spre Ploiești. Ni se alătură și Răzvan și Mario, cei doi elevi de la Rosetti ai lui Valentin. S-au înscris și ei cu o lucrare în competiție.
Vine trenul la linia 12. Urcăm în vagonul 2 și ne găsim locurile. Numai 36 de minute până la Ploiești, timp parcă prea scurt pentru a mai repeta încă o dată prezentările.
”Aveți emoții?” ”Daaaa… vrem să ne iasă bine prezentarea!”
”N-am fost niciodată la Ploiești”, spune Mario. Iată că a venit timpul pentru o lecție de geografie aplicată. În aer se simte mirosul specific de petrol și gaze. Bine am venit în ”Capitala aurului negru” ! Așa a fost supranumit Ploieștiul, principalul producător de petrol al țării, cu cele trei mari centrale petrochimice ale sale: Brazi, Teleajăn și Vega. Istoria mai recentă din ultimele doua secole ale orașului bombardat de Americani la sfârșitul celui De-al Doile Război Mondial se învârte tocmai în jurul centralelor sale a căror evoluție în timp a fost cu suișuri și coborâșuri.
UPG-ul (Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești) se află la intrarea în oraș dinspre București, la numai 60 de kilometri de capitală.
Luăm trei taxiuri din fața Gării de Vest și doar în 10 minute suntem în fața Facultății de Tehnologia Prelucrării Petrolului și Petrochimie care găzduiește evenimentul. Ne înscriem și intrăm în amfiteatru, unde deja sunt studenți și elevi însoțiți de profesori din alte licee.
Lucrările Conferinței Naționale Chimie. Mediu Energie – ediția a IV-a
Manifestarea îşi propune să promoveze competiţia între studenţi pe de o parte şi între elevi pe de altă parte, atrăgându-i, pe cei din urmă, în mediul universitar. Participanții sunt invitaţi să dezbată soluţiile viabile şi sustenabile privind sursele actuale de energie, resursele alternative şi probleme de protecţie a mediului, ce pot apărea ca urmare a utilizării diferitelor tipuri de resurse. Cu această ocazie, studentii şi elevii au posibilitatea să se cunoască între ei, să socializeze și să realizeze un schimb de experiență extrem de util interuniversitar, dar şi o bună interacţiune liceu-facultate.
Organizatorii conferinței aflată deja la a IV-a ediție urmăresc stimularea interesului pentru cercetare și, de asemenea, prezentarea rezultatelor cercetării ştiinţifice/documentării ale elevilor din clasele de liceu, ale studenţilor din toţi anii de studiu, inclusiv masteranzi.
Evenimentul a oferit ocazia pentru realizarea unui schimb de experienţă şi atragerea profesorilor de liceu în activităţi de cercetare ştiinţifică.
Programul și temele prezentate aici.
Vizitarea laboratoarelor Facultății Tehnologia Prelucrării Petrolului și Petrochimie
O experiență indeditaă să poți avea acces la laboratoarele unde studenții și profesorii unniversitari își desfășoară proiectele de cercetare. Fiecare dintre laboratoarele recent renovate și utilate cu aparatură modernă, în urma derulării unui proiect al UPG cu fonduri europene în valoare de 6 milioane de Euro, ne-au fost prezentate de către profesorii facultății. Profesorii nu vorbeau despre pasiune, dar aceasta se simțea în aer. Fiecare își prezenta laboratorul ca pe un univers drag și plin de promisiuni.
”Sperăm ca această vizită pe care ne-au făcut-o astăzi liceeni din mai multe localități din țară să ducă la nașterea unei dorințe de a aprofunda mai târziu cunoștințele în domeniul științelor pe care le-au acumulat de-a lungul liceului”, a spus Conf. dr. ing. Daniela Roxana Popovici, Decanul Facultății TPP. ”Facultatea noastră are trei programe de Licență, cinci programe de Masterat și un program de Doctorat și m-aș bucura ca participanții de astăzi să aleagă în viitor să aprofundeze studii în domenile noastre, sau în alte facultăți. Mi-aș dori ca manifestarea de astăzi să faciliteze un schimb de informații dintre elevii participanți și studenții noștri care vor susține și ei, la rândul lor, lucrări interesante pe teme de cercetare”, a mai spus Decan Daniela Popovici.
Temele de interes comun din domeniile chimie, mediu şi energie au fost diverse și extrem de interesante, punându-se accent pe soluții noi de furnizare a energiei, biocombustibili și energia verde, energie regenerabilă. De asemenea s-au analizat problemele cauzate de poluarea aerului si a solului și soluții pentru reciclare, s-au prezentat noi tehnologii cu impact asupra mediului, s-a discutat despre efectele încălzirii globale, despre efectele pandemiei asupra mediului dar și despre pericolul folosirii în alimentație a aditivilor alimentari și importanța cunoașterii lor.
FELICITĂRI!
Suntem mândri de elevii noștri din clasele a IX-a pentru prima lor prezentare de proiect în cadrul aceste conferințe naționale. Felicitări Iana Uzun, Alexandru Teodorescu-Druc, David Vitoș, Irene Mareș. V-ați înfrânt cu succes emoțiile și ați câștigat o experiență valoroasă!
Îi mulțumim pentru invitație Șef Lucrări Ing. Dr. Maria Popa, organizatorul și inima evenimentului. Cu Maria am crescut în același cartier de nord al Ploieștiului, înecat adesea în fumul fabricii Dero. Am respirat chimie de mici :). Ne dădeam în aceleași bărcuțe de la Nord, am înotat în bazinul încălzit cu gazele Rafinăriei Vega, și am tocit băncile școlilor din Ploiești din clasa I până în clasa a XII-a, în clasa de Bio-chimie și apoi Chimie Industrială. O prietenie de școală și liceu care ține de o viață și de ale cărei roade iată că ne bucurăm și în plan profesional.
Le mulțumim profesorilor Valentin Cocîrlea, prof. de Geografie, si Cezarei Bolocan, prof. de Chimie, care i-au coordonat, le-au insuflat pasiune și i-au susținut până la capăt pe toți elevii care au dorit să se implice în această competiție. Mai mult, prof. Valentin Cocârlea a avut un dublu rol, atât de coordonator de proiecte ale elevilor lui, cât și de prezentator, în calitate de student al Scolii Doctorale ”Simion Mehedinți”, a lucrării ”ROLUL SIG/GIS ȘI TELEDETECȚIEI ÎN PROBLEMELE DE MEDIU – APLICAȚII ȘI AVANTAJE”. Cu bucurie am văzut cum siguranța si carisma cu care Valentin și-a prezentat tema a adus un nou val de energie intregii săli, la final de program. Le-a oferit pe viu un model de prezentare nu doar elevilor lui, ci întregii audiențe.
La capătul unei zile lungi și poate epuizante dar împlinite, între două trenuri de ora 7, AM si PM, echipa noastră de bucureșteni ne întoarcem acasă cu două premii și cu bucuria mereu nouă în aventura de a descoperi lumea științelor. Promitem că acesta este doar începutul!
Ramona Bandrabur