Știați că:

–        În România, infecțiile cu HPV sunt responsabile anual pentru 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer?

–        80% dintre femei și bărbați se infectează cu acest virus în decursul vieții cel puțin o dată?

–        Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală atât la femei cât și la bărbați?

–        Consecința cea mai gravă a infectării cu HPV este cancerul de col uterin, al doilea cel mai frecvent cancer la femei?

–        Fumatul, debutul precoce al vieții sexuale, parteneri multipli, număr mare de nașteri, infecții cu transmitere sexuală co-existente, imunosupresia prin medicație sau prin boli pre-existente, utilizare prelungită de contraceptive orale sunt factori de risc care favorizează infecția HPV?

Poate că mulți dintre voi încă nu ați aflat aceste lucruri dar e bine de știut pentru a preveni boli care ar putea să vă marcheze întreaga viață.

Ce este HPV?

HPV (Human Papilloma Virus) sau Virusul Papilloma Uman este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală. Studiile arată că 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel Mondial sunt cauzate de HPV, după cum se precizează pe site-ul  campaniei ”Protejează-te de HPV” avizată de Ministerul Sănătății și Aprobată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman. Acestea afectează zona ano-genitală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați.

Trebuie știut că oricine este activ sexual poate contacta HPV, chiar dacă a întreținut relații sexuale cu o singură persoană. De asemenea, simptomele pot apărea la ani după relațiile sexuale cu cineva purtător de virus. De aceea, este foarte greu de identificat momentul în care infecția s-a contractat pentru prima data, se mai arată pe site-ul campaniei ”Protejează-te de HPV”.

Cu toate că statisticile arată că majoritatea femeilor contactează la un moment dat în viață un virus HPV, studiile medicale publicate demonstrează că acest lucru nu înseamnă implicit că virusul va provoca leziuni precanceroase. Majoritatea  infecţiilor au o durată scurtă de viaţă şi virusul se elimină de obicei spontan, în decurs de 1-2 ani, dar trebuie știut că infecţia cu un tip HPV cu risc oncogen crescut este cauza principală pentru aproape  toate tipurile de cancer de col uterin, după cum afirmă susține Dr. Tatiana Carata Dejoianu, Medic specialist Epidemiologie, Medic specialist în Medicină generală de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”. .

Exista metode de tratament?

Problemele de sănătate/complicațiile determinate de această infecție pot fi tratate (este important însă ca depistarea cancerelor asociate infecției cu HPV să se facă timpuriu, când leziunea este în stadiu incipient). În cazul depistării unei infecții cu HPV, medicul specialist este cel care creează planul de tratament, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Depistarea precoce a infectiei genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin, susține Dr. Tatiana Carata Dejoianu, Medic specialist Epidemiologie la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”. ”Este foarte important să mergi la controlul ginecologic de rutină pentru a te asigura că ești bine și că primești tratament precoce, în cazul unui diagnostic”, mai subliniază Dr. Tatiana Carata Dejdoianu,

Testul Babeș-Papanicolau oferă numeroase oportunități de descoperire a leziunilor precanceroase. De aceea este recomandat de către medici să fie repetat periodic. În prezent, această modalitate de depistare a fost completată cu căutarea ADN al HPV în celulele prelevate de pe colul uterin al femeilor active sexual, permițând o depistare precoce a potențialului de a dezvolta leziuni canceroase prin evidențierea prezenței acestui virus.

Cum prevenim infectarea cu HPV?

– Evitarea activității sexuale este cea mai sigură metodă de prevenție a infecției cu HPV;

– Utilizarea prezervativului și un număr redus de parteneri, care pot reduce, dar nu elimină riscul de transmitere a virusului HPV;

– Screening, prin testarea Babeș Papanicolau, a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 ani;

– Vaccinarea împotriva infecției cu virusul HPV.

Vaccinul anti HPV previne cancerul

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin și Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.

Cel mai recent vaccin anti-HPV, cel cu 9 tulpini, conferă imunitate pentru infecțiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase tipice cancerului de col uterin, dar și pentru cele ale cancerelor de vagin, vulvă și anal.

Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este că persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârstă de 9-12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viață sexuală. Recomandările specialiștilor și a Ministerului Sănătății sunt ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă de 9 – 26 ani fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

Si în cazul femeilor cu vârste până la 45 de ani se arată eficacitatea vaccinului, studii recente subliniind că vaccinul anti-HPV cu 9 tulpini are rezultate mai bune până la vârste mai înaintate decât cel tetravalent.

Eficacitatea vaccinului anti HPV este cuprinsă între 95-100%, după cum arată diferite studii ștințifice realizate pe eșantioane de zeci de mii de pacienți.

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse, comunică Ministerul Sănătății. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare.

Mai precizăm că vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindecă o infecție cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută. Deasemenea nu exclude posibilitatea, e adevărat mult mai rară, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de o altă cauza decât infecția cu virusul Papilloma Uman.

Vaccinarea constă în două sau trei doze, în funcție de vârstă, care sunt injectate în braț într-o perioada de 6 luni : la „momentul 0”, apoi la 2 luni și la 6 luni după prima doză.

Trebuie știut că vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripții medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecționiști sau pediatri, iar decizia de vaccinare este personală, a pacienților, a părinților și a copiilor.

Ramona Bandrabur

Surse de unde puteți afla și mai multe informații:

https://protejeaza-tedehpv.ro/

https://www.cdt-babes.ro/articole/cancerul_de_col_uterin_prevenire_vaccinare.php

https://www.ms.ro/2022/08/31/vaccinul-anti-hpv-este-disponibil-la-medicii-de-familie-si-la-directiile-de-sanatate-publica/