În urmă cu 104 ani, prin hotărârea Marii Adunări Naționale întrunite la Alba Iulia, se înfăptuia statul național unitar român. 1 Decembrie 1918 a fost momentul hotărâtor în istoria neamului românesc, în care țara noastră și-a reîntregit granițele. Astfel, s-a îndeplinit dorința românilor de a trăi liberi și uniți.

 

”Nu se poate ca ceea ce a conceput mintea românească, ceeea ce a simțit inima românească să nu poată înfăptui energia românească”, sunt cuvintele lui Nicolae Titulescu (Discursuri, Editura Științifică, București 1967), marele diplomat care a avut un aport important în înfăptuirea Marii Uniri Naționale de la Alba Iulia. Să reflectăm la aceste cuvinte care să ne dea cheia pentru a duce împreună mai departe în viitor România puternică și frumoasă.

În fiecare an, data de 1 Decembrie este un moment plin de semnificații istorice pentru neamul românesc și pentru românii de pretutindeni, oriunde s-ar afla. Începând din 1990 această zi a devenit Ziua Națională a României.

Președintele Fundației Umaniste ”Dr. Mioara Mincu” și Director General al Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” și al ”Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila”, Prof. Dr. Univ. Alexandru Ioan Mincu ne transmite cu această ocazie gândurile domniei sale:

„La Mulți Ani, România! Sunt din Conțești de Dâmbovița și acolo de copil am învățat de la bunica mea că vedem Oamenii și Lucrurile și Întâmplările și Țara și Lumea așa cum suntem noi înșine și de aceea trebuie să muncim mult ca să fim Frumoși, Deștepți și Buni. Am învățat că nu trebuie să privim către ceilalți nici în jos și nici în sus, ci cât mai departe la orizont (măsura perfectă a orizontalității) și după, chiar dacă istoria / destinul ne-a dat o sarcină mai grea decât a altor popoare. Avem o țară frumoasă, și tradiții, și istorie și pe Brâncuși, Păunescu, Sorescu, Paulescu, Odobleja, Coandă, Patzaichin, Celibidache și mulți, mulți alții, să ne îndrume și să ne ajute, de la care să preluăm ștafeta.

A fi Român nu cred că înseamnă să ne protejăm de tot ce nu e neaoș, ci dimpotrivă, să dăm civilizaței mondiale tot ce avem mai bun și să muncim mult și cu cap, ca să avem ce da! Noi, românii, facem parte din civilizația mondială și din Uniunea Europeană și ne avem locul acolo unde ni-l facem.

Să nu uităm că suntem Frumoși, Deștepți, Buni și Bogați!

Cât despre mine, sunt onorat și fericit să fac parte dintr-o echipă de oameni minunați și că împreună investim de 33 de ani în ce îi trebuie României mai mult – EDUCAȚIE – ca să putem avea VIITOR.

Cu dragoste, Alexandru Ioan Mincu”

 

Despre istoria acestei zile puteți citi mai multe pe: http://centenar.gov.ro/web/marea-unire/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Unire

Ramona Bandrabur