De ce zboară avioanele? Și care este legătura dintre golurile lui Hagi și legea lui Bernouli, ori dintre avioane și o sticluță de parfum… ??? Dl Florin Tudosa, tatăl Ioanei Tudosa, eleva noastră de la clasa IX-a A ne-a răspuns la aceste întrebări în prima din seria de întâlniri despre aerodinamică. O lecție de fizică aplicată plină de informații, experimente și multe răspunsuri la întrebară din viață pe care poate că nici nu ni le-am pus niciodată.

Prima din seria întâlnirilor cu domnul Florin Tudosa, inginer în aviație și absolvent al Facultății de Aeronave, București a  fost dedicată unui scurt istoric al începuturilor a ceea ce mai târziu avea să devină domeniul aviației. Istoria pornește de la Leonardo Da Vinci, primul care a conceput un aparat de zbor și apoi primii oameni din lume care au zburat, frații Orville și Willbur Wright, si continuă cu pionierii aviației românești Traian Vuia,Aurel Vlaicu și Herni Coandă, care și-au pus găndirea de geniu și curajul făcând pași esențiali în dezvoltarea aparatelor de zbor.

Cine s-ar fi gândit cât de ușor poate fi înțelesă legea lui Bernouli și câte fenomene ni le putem explica cu ajutorul ei. O lecție care ne-a atras, plină de experimente și exemple, și am apreciat recuzita bogată pe care domnul Tudosa a adus-o pentru a-și face demonstrațiile. Ana, o adolescentă din Ucraina care din păcate este refugiată în România din cauza războiului, și-a îndeplinit cu succes rolul de asistent al profesorului și totodată s-a bucurat să se cunoască cu elevii noștri și să converseze cu ei în limba engleză.

Demonstrații, imagini multimedia proiectate pe tabla inteligentă, implicare, haz, concursuri, toate împreună au făcut  ca întâlnirea de aproape două ore să pară că timpul a trecut foarte repede.

Vă așteptăm să participați  în număr cât mai mare la cea de-a doua întâlnire, despre Zbor. Ioana Tudosa, de la clasa a IX-a A vă invită să o contactați pentru a afla mai multe detalii și pentru înscrieri.

.      

 

Ramona Bandrabur