Astăzi, 6 februarie 2023, am purtat culoarea lavandei de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Invitată a doamnei prof. Cristina Costache, dna Asistent medical Larisa Bănici, de la Spitalul de Oncologie Memorial Hospital București – Secția de chirurgie oncologică general, ne-a vorbit despre prevenirea, detectarea și tratamentele cancerului, dar și despre importanța conștientizării acestei boli.

Absolventă a Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila”, doamna Larisa Bănici a răspuns cu bucurie invitației liceului nostrum . În prezentarea sa, a pus accent pe cancerul de col uterin, o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervix). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauza este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV) care are transmitere sexuală.

Cancerul de col uterin este o afecțiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de prevenție este testarea periodică. Testul Babeș-Papanicolau poate pune în evidență orice fel de schimbări care apar în zona colului.

Cancerul pulmonar este, de asemenea, responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Cancerul provoacă mai multe decese decât cancerul de sân, colon și cancerul de prostată la un loc, în întreagă lume. Concret, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoana moare de cancer pulmonar.

În Europa, cancerul de plămân este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în cazul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).

”Este important ca elevii noștri să cunoască factorii de risc, simptomatologiile acestor tipuri de cancer, tratamentele, dar mai ales metodele de prevenire. Prevenția este modul cel mai bun prin care trebuie să avem grijă de sănătatea noastră”, ne-a spus doamna Prof. Cristina Costache, profesor de Educație pentru Sănătate.

   

Ramona Bandrabur

Foto Medeea Cristea și Florina Nănescu

Afisari pagina: 188