Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
În vizită la Biblioteca Metropolitană – o oră de literatură ”altfel”
”Clasa a IX-a B a Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” este câștigătoarea concursului lansat de ”Puzzle Day”. În baza parteneriatului Liceului nostru cu Biblioteca Metropolitană, aceasta a oferit tuturor elevilor clasei câștigătoare abonamente gratuite la bibliotecă. Și mai mult, ora de Limba și Literatura Română de marți, 7 februarie 2023 s-a desfășurat printre rafturile pline de cărți vechi și noi ale bibliotecii.
”Vizita noastră la Bibliotecă s-a transformat într-o oră de Limba română altfel. Ni s-a prezentat biblioteca, copiii si-au făcut permis, am ascultat o prelegere despre Bucureștiul de altădată. A fost o experiență specială, în care elevii noștri au avut ocazia să vadă cum este organizată o bibliotecă publică și au pășit în lumea atât de bogată a cărților. Noi dorim să le cultivăm elevilor noștri pasiunea pentru citit. Cărțile ascund între filele lor universuri fascinante și în continuare, lectura nu poate fi egalată.”, ne-a spus doamna Daniela David Bolintiș, profesorul de Limba și Literatura Română care i-a însoțit.”
Mărturii ale elevilor participanți
Alexandra Subașu, clasa a IX-a B
”În ciuda frigului care ne-a înroșit obrajii, zâmbetele si râsetele n-au încetat să apăra. Când am intrat in bibliotecă, am fost fascinată de câte cărți interesante si pline de povesti necitite sau personaje care nu au răbdare sa fie descoperite puteau să se afle într-o singura încăpere.
Am intrat într-o lume în care copilul din mine își putea găsi libertatea, dar si omul matur în devenire, care încearcă sa descopere cât mai multe povești ascunse, avea loc prin spațiile bibliotecii.
Încăperea de la parter mi-a arătat că, la orice vârsta, te poți bucura de o carte. La primul etaj, unde se aflau cărțile, ochii mi-au strălucit parcă cu lumina din stele, vrând să pun mana pe fiecare pagina în parte. Să mă așez la o masa unde nici lumina nu ajunge pentru a ma întrerupe, și să citesc. Tot pe acel etaj am văzut si secretele din spatele bibliotecii online. Cum fiecare carte este luată si, cu blândețe, transformată în ceva care pentru noi e nesemnificativ, dar pentru cei din spate este muncă.
La final, înainte să pornim la drum înapoi spre școală, am avut o realizare. Pentru unii oameni, o bibliotecă este un refugiu, o simplă carte este modul în care pot uita de problemele lor și pot lupta în bătălii cu dragoni, pot să-l cunoască pe Făt-Frumos sau pot să mearga cu trenul la București împreună cu D-l Goe.
Mă voi întoarce acolo, unde liniștea este regină și unde imaginația nu are limite. Unde totul este acceptat.
Fiecare clipă mi-a stârnit interes și m-a convins că acea bucată de hârtie pe care scrie “ abonament de bibliotecă “ înseamnă mai mult decât mi-am putut imagina.”
Larisa Catinca, clasa a IX-a B
”Vizita la biblioteca m-a impresionat prin colecția vastă de cărți vechi și felul în care acestea sunt transformate în cărți digitale, pentru a fi accesate de oricine, oricând.
Mica lecție de istorie a Bucureștiului prezentată de către bibliotecar a fost interactiva și m-a făcut sa îmi pun mai multe întrebări despre cum era viata înainte.”
Denisa Vasiliu, clasa a IX-a B
”Vizita de ieri, de la bibliotecă, a fost foarte interesantă. Un lucru care m-a fascinat a fost faptul ca poti merge acolo să stai, ori să faci un proiect . Mi-a placut foarte mult colecția de fotografii ale oamenilor din perioada interbelică a României.”
Iana Uzun, clasa a IX-a B
”Cum am intrat în bibliotecă am simțit o atmosferă primitoare; m-am uitat în dreapta, unde niște copilași citeau. Atunci am simțit că intrasem în cu totul alt univers, mă simțeam din nou copil. Doamna bibliotecară ne-a condus la etaj, arătându-ne sutele de cărți puse pe rafturi. Acolo am văzut și sectiunea de medicină, care m-a captivat cu totul, dar nu am putut rămâne mult pentru că trebuia sa continuăm turul bibliotecii.
A fost o experiență interesantă și cu siguranță mă voi întoarce pentru a petrece mai mult timp în lumea cărtilor.”
Ramona Bandrabur
Ioana N. Rădulescu, Director Adjunct