Săptămâna Școala Altfel ne-a oferit posibilitatea continuării seriei activităților de explorare a  oportunităților de carieră pe care elevii liceului nostru le-ar putea dezvolta în viitor. Fabrica de medicamente Zentiva pe care am vizitat-o la sfârșitul săptămânii ”Școala Altfel” ne-a oferit o experiență complexă, de cunoaștere a ceea ce presupune efectiv munca într-un domeniu care va fi mereu de viitor – producerea de medicamente.

Echipa bursierilor Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” alături de câțiva elevi ai Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila” au participat la prezentarea companiei Zentiva , au vizitat două dintre secțiile fabricii și au putu afla care sunt categoriile de joburi pe care le-ar putea accesa, precum și oportunitățile de dezvoltare în echipă.

Cu o istorie de peste 60 de ani în România, Fabrica de Medicamente Zentiva face parte din grupul de companii Zentiva, care în România este lider pe piata medicamentelor generice Aflăm de la reprezentanții companiei, Iuliana Petre, Human Resources Business Partner și Dan Cosma, Director al Secției Injectabile, că Zentiva este producător de medicamente generice care sunt cele mai folosite în spitalele românești. Fabrica are un portofoliu care acoperă peste 15 arii terapeutice, din care amintim terapia durerii, urologie, gastro, reumatologie și ariile strategice precum oncologie, cardiovascular, diabet, respirator și OTC-uri.

Care sunt domeniile de studiu care îți permit să accesezi un job în acest domeniu al producerii de medicamente?

Din perspectiva omului de la HR, Iuliana Petre ne spune că sunt mai multe categorii de joburi, atât în secțiile de cercetare, producție, ambalare, logistică, cât și în aparatul de management și administrativ. ”Când dorim să căutăm un nou angajat, avem în vedere în primul rând absolvenți ai facultăților de științe: Chimie, Farmacie, Medicină precum și absolvenți ai Universității Politehnice, din domeniile de inginerie chimică, mecatronică, automatică, având în vedere gradul mare de tehnologizare și automatizare al fabricii”. Iuliana mai precizează că toți angajații Zentiva cu studii medii sunt absolvenți de Bacalaureat, pentru că fiecare job necesită competențe de bază solide și un nivel ridicat de responsabilitate.

Studiile și experiența reprezintă criterii semnificative în alegerea unui candidat pe un post disponibil, dar cel mai important este ca aplicanții să își dorească să lucreze în acest mediu și să fie deschiși să învețe. Compania oferă un mediu stabil de lucru și oportunități de creștere în carieră, iar faptul că Zentiva face parte dintr-un grup multinațional, există deschidere pentru a lucra pentru head quarter sau o altă fabrică a grupului din Europa.

Directorul Secției de Injectabile, Dan Cosma le-a împărtășit elevilor noștri exemplul său. ”Deși înainte de a ajunge în această companie am schimbat mai multe joburi, aici la Zentiva lucrez de 10 ani pentru că am găsit un mediu în care mi s-a dat ocazia să învăț mereu lucruri noi și mi s-a oferit sprijinul să mă dezvolt, să avansez. Am urcat treaptă cu treaptă până am acumulat experiența necesară de a conduce o secție importantă a fabricii.”

Inginerul Dan Cosma le-a sugerat elevilor noștri ca după absolvirea școlilor pe care doresc să le urmeze, să caute joburi care să le pună în valoare studiile, pentru a-și construi cariera pas cu pas. ”Studiile voastre vor reprezenta un avantaj competitiv, care, în timp, participă la reușita profesională. O carieră se construiește în ani, și necesită consecvență. Uneori apar oportunități de joburi ușor de accesat, dar dacă nu sunt pe linia carierei dorite, pe termen lung constatați că vă depărtați de țel și va fi imposibil apoi să mai recuperați timpul”, a explicat Dan Cosma.

Intrăm în fabrică. Ne acoperim hainele cu halate, în picioare punem cipici și pe cap bonete. Suntem impresionați de rigorile care se impun pentru respectarea măsurilor de securitate pentru a asigura un mediu steril în ambalarea pastilelor și a lichidelor în fiole. Lucrătorii sunt îmbrăcați în costume de protecție și regulile sunt foarte stricte. Totul este curat, bine organizat, fiecare știe ce are de făcut, regulile în fabrică sunt marcate și se respect cu strictețe. Responsabilitatea este mare, e vorba atât de siguranța lucrătorilor, dar și de sănătatea pacienților care vor folosi medicamentele. Se lucrează la foc continuu… 4 ture pe zi, 7 zile din 7. Există proceduri clare în cazul în care se defectează un utilaj, totul pare sub control.

Întreg personalul este instruit. Trainingul unui angajat poate dura și jumătate de an pentru anumite poziții. Tinerilor studenți sau absolvenți li se crează oportunități de internship. Dacă își doresc să continue, li se crează oportunități.

Cu siguranță, parte dintre elevii noștri ar putea urma o calea în domeniul farmaceutic, care rămâne unul de viitor. Întâlnirea  cu realitatea unor locuri de muncă într-o fabric de medicamente în cadrul acestei vizite le va rămâne reper în alegerile viitoare.

Mulțumim echipei de resurse umane de la Zentiva Romania care a făcut posibilă vizitarea de către echipa de bursieri a Liceului Teoretic Dr. Mioara Mincu a fabricii de medicamente. A fost pentru noi o lecție despre rigoare, responsabilitate, securitate, pasiune și profesionalism.

 

Ramona Bandrabur