Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Cărțile ajută! Poezia înalță!
Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu a marcat Ziua Internațională a Poeziei avându-i în mijlocul nostru ca invitați speciali pe scriitorii Teodor Hossu-Longin, tatăl elevului nostru Teodor, de la clasa a IX a A, și poetul Andrei Novac.
Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită în fiecare an la 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
”Nevoia de lectură este o nevoie reală și ne dorim să înțelegem că este deosebit de important să ne îmbogățim cunoștințele prin lectură și să ne dezvoltăm vocabularul”, a spus doamna director Anca Grecu în deschiderea întâlnirii cu cei doi scriitori.
Jurnalist și scriitor, membru premiat al Uniunii Scriitorilor și fiu al Luciei Hossu-Longin, realizatoarea serialului ”Memorialul Durerii”, domnul Teodor Hossu-Longin a demarat în urmă cu șase ani proiectul ”Cu cartea prin liceu”, o caravană prin licee, pentru a sta de vorbă cu liceeni despre literatura română contemporană. Totodată, acest proiect vizează și îmbunătățirea bibliotecilor liceelor școlilor din România.
”Am realizat că ar fi interesant să venim noi, ca scriitori, în fața voastră, pentru a vă ajuta să înțelegeți și să vă apropiați mai mult de literatura contemporană. Ne dorim ca voi să ne cunoașteți, să știți că existăm, și să deschidem un dialog”, le-a spus prozatorul Hossu-Longin elevilor noștri . ”Mesajul nostru către voi este să citiți, pentru a vă lărgi universul. Cititul ajută mult în viață. Știm că astăzi telefonul e mult mai atractiv decât cartea, dar aveți nevoie și de momente în care să reflectați asupra gândurilor proprii, să vă regăsiți trăirile și gândurile, nu doar să primiți gândurile altora care vă sunt livrate prin intermediul device-urilor.” O lectură de calitate te ajută să te descoperi, să te cunoști mai bine pe tine însuți, poate te regăsești în anumite personaje. Totodată cititul te ajută să fli ce cale vrei să urmezi, să devii un profesionist.
Succesul este întotdeauna legat de cunoaștere, iar cunoașterea presupune lectură. Și muncă! Foarte multă muncă! Toți cei care au ajuns oameni mari au depus un efort fabulos. Indiferent de domeniul de activitate, cuvântul scris este în spatele tuturor acestor eforturi, continuă ideea poetul Andrei Novac.
Parcursul său în carieră demonstrează din plin că această rețetă funcționează. Licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie și totodată absolvent al masteratului de Relații Internaționale și Integrare Euro-Atlantică din cadrul Universității București, Facultatea de Istorie, Andrei Novac a obținut și un titlul de doctor în filologie. Este lector titular al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București, ocupă funcția de secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale. este scriitor, manager cultural și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este promotorul și inițiatorul unor evenimente culturale care au avut loc în România și în străinătate, în strânsă legătură cu activitatea de diplomație culturală a statului român. Cariera lui s-a construit ca un ceas elvețian. Cu determinare, cu hotărîre, cu muncă și cu pasiune. Și cu foarte multă dragoste pentru lectură, din care mai apoi s-a născut și poezia, ca formă de exprimare a trăirilor interioare.
Se împlinesc anul acesta 24 de ani de când UNESCO a înstituit această Zi Internațională a Poeziei. În anii aceștia a apărut și întrebarea ”De ce nu mai citește lumea la fel de mult cum citea înainte?” Andrei Novac are altă părere. ”Eu cred că lumea citește în continuare și proporția oamenilor care citesc a rămas cam aceeași. Cred că e foarte important ca lumea să citească, în general, nu neapărat cărți de literatură, poezie, teatru ci și pentru a aduna informații din orice domeniu. Profesionalismul se câștigă doar prin cunoaștere, implicit prin lectură bogată.
Cunoașterea înseamnă libertate, a mai spus Andrei Novac, care i-a îndemnat pe elevii noștri să citească nu doar literatură. ”Citiți istorie, citiți geografie, citiți în domeniul științelor și veți avea cultură generală mult mai proaspătă, un vocabular bogat care să vă poată permite să comunicați eficient atât pentru a obține un job, cât și pentru a performa în el. Există în momentul acesta foarte multe variante de a lectura, având la dispoziție atâtea device-uri. Sunt platforme extraordinare care vă pun la dispoziție o mulțime de cărți audio, pe care doar să le ascultați.”
Andrei Novac a dorit să atragă atenția și asupra necesității formării și dezvoltării discernământului de a folosi timpul. Emisiuni de divertisment, rețele sociale, grupuri de prieteni în online, mai mult sau mai puțin cunoscuți, sunt mari consumatoare de timp. ”Astăzi comunicăm mult. Și aș zice eu, foarte prost. Pentru că nu există nici un fel de productivitate, dar există un element foarte important și anume pierderea de timp. Iar lucrurile pe care nu le faci atunci când le e vremea, nu se mai pot recupera. Voi trebuie să aveți dorința permanentă de a progresa, de a învăța pe întreg parcursul vieții. De a fi într-o competiție continua nu cu ceilalți, ci cu voi înșivă. Să căutați mereu să deveniți cea mai bună versiune a voastră, iar cărțile ajută!”
Într-o societate care ne atrage tot mai mult în mrejele ei materialiste, cu promisiuni glamouroase, cărțile de proză, de poezie ne deschid ferestre spre lumea noastră interioară care ascunde o altfel de bogăție: autentică, spirituală, adâncă.
Le mulțumim pentru ideile valoroase pe care ni le-au împărtățit și pentru cărțile pe care cei doi scriitori ni le-au oferit pentru a îmbogăți biblioteca liceului nostru. Vă invităm dragi elevi să le citiți și să le discutați între voi.
Ramona Bandrabur