În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, într-o perioadă atât de bogată în evenimente care au afectat și zguduit lumea. Această sărbătorire a Zilei Pământului a avut scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu și a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

n 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot “adopta” părți ale planetei

Tema Zilei Pământului 2023: Investește în Planeta Noastră

Tema EarthDay.org pentru Ziua Pământului 2023 este Investește în Planeta Noastră: Banii, ingeniozitatea și resursele sunt disponibile pentru investițiile de care are nevoie planeta – dar toți trebuie să facem un pas înainte și să contribuim cu partea noastră.

Tema din acest an este un apel adresat guvernelor, companiilor și persoanelor fizice să investească într-un viitor mai bun pentru planetă. „Guvernele pot adopta reglementări, pot promova o economie verde. Trebuie să investim în inovatori și inovare, dar trebuie să o facem în mod corect”, a explicat Kathleen Rogers, președintele Earthday.org.

 

Google doodle

Google marchează Ziua Pământului 2023 printr-un doodle special. Este vorba de o animație și un joc cu o albină care se plimbă pe un câmp și polenizează florile din jurul ei.

În timpul jocului, utilizatorii primesc informații despre rolul albinelor în viața noastră de zi cu zi și cât de importante sunt aceste mici ființe pentru viața de pe planetă.

De asemenea, Google România a transmis o analiză a interesului românilor privind ecologia și problemele de mediu.

Schimbările climatice și efectele lor asupra mediului, energia solară, reciclarea sau bicicletele electrice – toate aceste subiecte s-au numărat printre căutările românilor pe Google.

 

Vă îndemnăm astăzi să ieșiți în natură împreună cu familia sau prietenii, să vă bucurați de foșnetul pădurii, de cântecul apelor,  de culorile proaspete ale florilor și verdele crud al ierbi; lăsați să vă adie vântul și să vă inunde mirosul ierbii și de parfumul delicat al florilor de primăvară. E timpul bucuriei, al îndrăznelii, al reconectării cu o natură care miraculos renaște în fiecare primăvară. Bucuria pe care ne-o aduce natura ne conduce la o înțelegere mai profundă a conexiunii strânse pe care omul o are cu mediul înconjurător, precum și la conștientizarea datoriei pe care fiecare dintre noi o avem de a participa la păstrarea frumuseții și a echilibrului planetei.

Ramona Bandrabur

Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Planetei_P%C4%83m%C3%A2nt

https://stirileprotv.ro/divers/ziua-pamantului-2023-care-este-istoria-acestei-zile-si-cum-se-marcheaza-in-toata-lumea.html