Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a decernat 17 Premii ”Dr. Mioara Mincu” asistenților medicali și instituțiilor medicale
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București a oferit ieri miercuri, 10 Mai 2023, un număr de 17 Premii ”Dr. Mioara Mincu” pentru recunoașterea meritelor și evidiențierea activității asistenților medicali și a instituțiilor care își desfășoară activitatea în domeniul sănătății.
Prima ediție a Premiilor Dr. Mioara Mincu a reunit peste 100 de asistenți medicali, cadre didactice din domeniul medical, reprezentanți din instituțiile spitalicești de stat și private. Premiile au fost decernate de Carmen Mazilu – Președinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Filiala Municipiului București, dr. Alis Grasu – Manager al Serviciului de Ambulanță București – Ilfov (SABIF), Măriuca Ivan – Director General Fundația Crucea Alb – Galbenă și Aurelia Șova, Director al Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila”.
În săptămâna în care sărbătorim Ziua Internațională a Asistentului Medical (12 mai), Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” premiază excelența în asistența medicală. Realizat în memoria doamnei Dr. Mioara Mincu, personalitate marcantă a lumii medicale din țara noastră, acest proiect își propune să valorizeze rolul asistentului medical în societatea contemporană.
Aceste premii vor fi acordate în fiecare an, în memoria doamnei Dr. Mioara Mincu, cea care a pus bazele învățământului particular postliceal sanitar în România.
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – Filiala Municipiului București a primit Premiul pentru organizația care se implică în promovarea profesiei medicale și sprijină activitatea profesională a asistenului medical.
Doamna Carmen Mazilu, Președintele Filialei Municipiului București, a declarat:
„Fără să-ți cunoști trecutul, nu cunoști prezentul; fără să știi istoria profesiei, nu poți să mergi mai departe! Să fiți cele mai bune versiuni ale voastre în fiecare zi. Limita să fie cerul și orice vă propuneți să reușiți. Să rămâneți calzi, buni, cu multă empatie și compasiune pentru pacienții voștri. Zâmbetul, amintirea sau gândul unui pacient care se îndreaptă către tine cu mulțumire contează mai mult decât orice.”
Premiul special pentru întreaga carieră dedicată sănătății a fost acordat doamnei Măriuca Ivan – Director General Fundația Crucea Alb – Galbenă, care a declarat:
„În 1990 am fost unul dintre creatorii învățământului postliceal sanitar din România și pe actul de identitate al Școlii „Carol Davila” este și numele meu și asta mă bucură foarte tare. N-aș fi făcut acest lucru fără acest minunat OM care este doamna doctor Mioara Mincu, căreia îi spun: „mi-e dor de tine, Doamna nursing-ului românesc!”. Am iubit acest om cu toată ființa mea, așa cum ea a știut să iubească oamenii. Sunt extrem de mulți oameni care au iubit-o. Este cea care ne-a dat primele manuale. Este cea care ne-a încurajat să mergem mai departe. Iubiți și zâmbiți oamenilor. Și dăruiți, pentru că atât cât dăruiți, atât primiți. Să știți că totul vine înapoi și o să vină și la voi. Vă iubesc și vă doresc să fiți mai buni!”
Premiul pentru unitatea medicală publică care susține și încurajează desfășurarea unor servicii de mentorat în asistența medicală a fost obținut de Serviciul de Ambulanță București – Ilfov (SABIF). Prezentă la eveniment, doamna dr. Alis Grasu, manager SABIF, a afirmat:
„Sunt onorată să primesc această diplomă în numele colegilor mei, în numele celor 1162 de angajați. La ambulanță vorbim de echipă sau așa cum îmi place mie să spun de „familie”, „familia cea mare”. Fără acest spirit de echipă dus până la nivel de familie, nu am putea să desfășurăm activitatea pe care o facem. Suntem o mână de oameni, dar nu orice fel de oameni, oameni entuziaști, oameni puternici, oameni care au învățat să fie oameni cu literă mare. Pe toți i-am format generație de generație, astfel încât să ne servească nouă, tuturor cetățenilor. Ducem permanent o luptă cu secundele. Este o luptă cu timpul, care nouă în urgență nu ne-a fost niciodată prieten. Avem nevoie de oameni puternici, avem nevoie de oameni bine pregătiți. Asistentul de pe ambulanță are un altfel de profil al activității, diferit de orice alt loc din sistemul de sănătate. La ambulanță trebuie să vină oameni cu dorința de a face bine, să aibă acel sentiment că îi pasă. Dacă îți pasă de omul pe care trebuie să-l tratezi, înseamnă că vei face tot ce depinde de tine. Vom fi mai buni profesional, mai umani, mai empatici, alături de pacient dacă ne pasă.”
Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu, Președinte al Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila” și al Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” afirmă că ”astăzi, mai mult că oricând, trebuie să realizăm cât de multă nevoie are societatea românesacă, precum și lumea întreagă, de Măria Sa, Asistentul Medical. Nu este o întâmplare că prima școală particulară înființată în Romania abia ieșită din comunism a fost una care formează de 33 de ani asistenți medicali – Educatori pentru Sănătate. Avem nevoie de modele, așa cum este Dr. Mioara Mincu, medic și intemeietor de școală, căreia i se alătură cei care sunt premiați sau înmânează premiile ”Dr. Mioara Mincu”.
Fac apel la viitorii absolvenți de liceu și la cei care simt că au vocație și doresc să îmbrățișeze aceasta profesie frumoasă și să ni se alăture pentru a păstra Sănătatea Pământului.
La Mulți Ani Asistenților Medicali din întreagă lume, sănătatea noastră e pe mâinile și în inimile voastre!!!”
În cadrul celor două secțiuni ale evenimentului au fost acordate următoarele premii:
I. Categoria asistenţi medicali:
1. Premiul pentru asistentul medical din domeniul Pediatrie / Neonatologie: Florina Manuela Bodea – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”
2. Premiul pentru asistentul medical din domeniul activității cu persoanele vârstnice: Camelia Cîrjan – Director Îngrijiri Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”
3. Premiul pentru asistentul medical din domeniul îngrijirii la domiciliu: Camelia Tăriceanu – Fundația Crucea Alb – Galbenă
4. Premiul pentru asistentul medical din domeniul asistenţei medicale comunitare: Nicoleta Hodoiu – Primăria Târgu-Jiu, Direcția Protecție Socială
5. Premiul pentru asistentul medical din domeniul activității cu persoane vulnerabile: Iuliana Matei – Serviciul Ambulanță Socială, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – sector 2
6. Premiul pentru asistentul medical din Serviciul de Urgențe: Iulia Rudaru – SABIF
7. Premiul pentru asistentul medical care își desfășoară activitatea international: Mădălin Murgu – University College London Hospitals – NHS Foundation Trust
8. Premiul pentru asistentul medical antreprenor / intraprenor din domeniul medical sau alt domeniu conex acestuia: Oana Maria Ciurea – Fondator Rezidența Edano
9. Premiul pentru asistentul medical – profesor de nursing implicat în asigurarea mentoratului în formarea asistentului medical: prof. Cristina Costache – Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”
10. Premiul pentru asistentul medical sau elevul / studentul din învățământul sanitar implicat în programe pe bază de voluntariat în domeniul sănătății: Vlad Năstase – Voluntar SMURD
II. Categoria instituții de asistență medicală:
1. Premiul pentru organizația care se implică în promovarea profesiei medicale și sprijină activitatea profesională a asistenului medical : Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – Filiala Municipiului București
2. Premiul pentru unitatea medicală publică care susține și încurajează desfășurarea unor servicii de mentorat în asistența medicală: Serviciul de Ambulanță București – Ilfov (SABIF)
3. Premiul pentru unitatea medicală privată care susține și încurajează desfășurarea unor servicii de mentorat în asistența medicală: MEDICOVER România
4. Premiul pentru organizația care aduce o contribuție deosebită în formarea asistenților medicali: Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Slatina (județul Olt)
Premii speciale:
– Premiul special pentru cea mai importantă personalitate implicată în formarea asistenților medicali: prof. dr. Crin Marcean – Director General – Școala Postliceală Sanitară Fundeni
– Premiul special pentru întreaga activitate profesională în Educația sanitară: prof. Florica Ștefănescu
– Premiul special pentru întreaga carieră dedicată sănătății: Măriuca Ivan – Director General Fundația Crucea Alb – Galbenă
Despre Dr. Mioara Mincu
Mioara Mincu, născută Slăniceanu (n. 10 februarie 1933, Conțești, județul Dâmbovița – d. 2 februarie 2008, București) a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, pedagog și publicist.
Despre Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București este cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar sanitar particular din România, înființată în anul 1990. Ceea ce diferenţiază Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” de celelalte şcoli de profil este preocuparea de a le oferi elevilor o pregătire la nivel european, prin programe educaţionale complexe şi prin crearea numeroaselor parteneriate de practică, atât în unitățile medicale bucureştene, cât şi din alte ţări ale Uniunii Europene. De asemenea, orientarea profesională şi creşterea angajabilităţii absolvenţilor reprezintă un alt aspect important în activitatea școlii.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați site-ul școlii: www.scoalacdavila.ro și pagina de Facebook.
prof. Raluca Brad
ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA” BUCUREȘTI
Str. Viitorului nr. 161-163, sector 2, București – tel / fax: +4021.610.70.68;
contact@scoalacdavila.ro, www.scoalacdavila.ro