Dragi elevi,

Teatrul poate fi o metodă excelentă de învățare și de dezvoltare a creativității, mai ales pentru adolescenți. Să mergem la teatru de la o vârsta fragedă este important din mai multe motive. În primul rând, pentru că adolescența este o perioadă de dezvoltare rapidă și de formare a identității, iar experiențele culturale pot ajuta la dezvoltarea personală și la îmbogățirea vieții interioare.

În al doilea rând, spectacolele de teatru oferă o gamă largă de subiecte, personaje și idei, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea empatiei și a imaginației. Vizionarea unor piese de teatru poate ajuta elevul să înțeleagă și să simpatizeze cu punctele de vedere diferite de ale sale, să exploreze moduri noi și creative de a-și exprima ideile și să își dezvolte încrederea în sine în ceea ce privește comunicarea cu ceilalți,  fiind o sursă de inspirație pentru exprimarea ideilor și prezentarea în public.

De asemenea, teatrul poate fi o modalitate alternativă de a petrece timpul liber în mod constructiv și de a îmbunătăți calitatea vieții. Vizionarea unor piese de teatru poate spori creativitatea și poate oferi o pauză binemeritată de la sarcinile academice.  Este o experiență socială și culturală care poate fi împărtășită cu prietenii și familia, iar participarea la spectacole de teatru poate oferi o pauză de la stresul și rutina zilnică.

Așadar, este important să explorăm și să ne bucurăm de diferite forme de artă și cultură, nu doar de domeniul nostru de interes principal. Deși un elev poate fi dedicat științelor și poate considera că petrecerea timpului liber cu cercetări științifice și lecturarea de materiale de specialitate este cea mai bună modalitate de a se dezvolta, totuși teatrul poate oferi o perspectivă diferită și provocatoare asupra lumii din jurul nostru, prin intermediul diverselor subiecte și temele abordate în piesele de teatru. Acest lucru poate ajuta elevul să își lărgească perspectiva și să își dezvolte gândirea critică și creativă.

Purtând aceste beneficii în gânduri, am fost încântați când liceul nostru a fost acceptat ca parte din proiectul „Vitrina culturală” al Teatrului Excelsior, care își propune să promoveze cultura și arta teatrală în rândul elevilor.

În prima etapă a proiectului, a fost instalată o plasmă în holul mare al liceului, unde vor rula piesele de teatru jucate, fără sunet, din programul Teatrului Excelsior. Această inițiativă aduce cultura și arta teatrală mai aproape de voi, elevii noștri și vă poate oferi o experiență culturală unică.

Teatrul este una dintre cele mai vechi și mai importante forme de artă și cultură, oferind oamenilor o experiență unică și personală. Prin intermediul pieselor de teatru, putem explora și înțelege lumea în care trăim și, în același timp, ne putem conecta cu emoțiile și experiențele altor oameni. De-a lungul timpului, teatrul a avut un impact major asupra societății și culturii, oferind oamenilor o perspectivă asupra problemelor și conflictelor din lumea reală, motiv pentru care îi încurajăm pe elevi sa profite de oportunitatea oferită de Teatrul Excelsior urmărind programul lunii mai.

Ne-am  bucurat de arta și cultura teatrală în noua producție „Orașul Nostru„, în regia lui Alexandru Dabija, în cele două reprezentații în avanpremieră pe 6 și 7 mai. Spectacol ce ne-a oferit o experiență deosebită și memorabilă, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. De la momentul în care am fost atrași de acțiunea piesei, până la momentul în care se ridică cortina și se dezvăluie scenografia, suntem complet absorbiți de experiență, un instrument puternic de stimulare culturală, prin care alături de elevii noștri am putut să ne conectăm cu lumea artistică și culturală.

Iar pentru a continua această experiență, am avut ocazia și plăcerea de le oferi elevilor noștri, 10 bilete gratuite la spectacolul „Coșmarul unei vacanțe de vară” prezentat de trupa de teatru Expermenthalia a Colegiului Național „Ion Neculce” din București. Spectacolul a avut loc la Sala „Ion Lucian” a Teatrului Excelsior miercuri, 10 mai, ora 17:30. Prin intermediul personajelor, noi, spectatorii am putut să experimentăm diferite emoții și să ne punem în locul acestora, dezvoltând astfel empatia și înțelegerea pentru ceilalți. Tinerii actorii au fost inovativi în mod constant, pentru a-și aduce în viață personajele și a-i face pe spectatorii să simtă emoțiile pe care personajele le trăiesc. 0 sursă de inspirație pentru tinerii artiști din sală care își doresc să-și dezvolte abilitățile de interpretare și creativitate. Piesa a abordat un subiect relevant pentru liceeni, identitatea și relațiile interpersonale precum și problemele sociale din viața de adolescent. Cu un ochi critic am putut să ne formăm propriile opinii prin intermediul acestei piese.

Spectacolele de teatru sunt o formă de artă cu o istorie bogată, care au fost o sursă de divertisment și educație încă din antichitate. Ele reprezintă o formă de exprimare artistică care utilizează actorii, decorul și lumina pentru a crea o experiență memorabilă pentru spectatorii lor. În plus, spectacolele de teatru pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării personale și a înțelegerii lumii înconjurătoare.

Nu în ultimul rând, teatrul poate fi o modalitate de a conecta tinerii într-un mod plăcut și interactiv cu istoria, cultura, presa locală etc.

Așadar, noi vă încurajăm să profitați de oportunitățile de a viziona spectacole de teatru și să vă bucurați de această formă de artă minunată!

Mulțumiri alese, Teatrului Excelsior pentru inițiativă și invitații!

 

Prof. Ioana Rădulescu