Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila” a organizat joi, 11 mai 2023,  cea de-a VI-a ediție a Simpozionului de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu”, cu tema „Tradițional și modern în medicină și farmacie”. Evenimentul a reunit cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, farmaciști, medici, asistenţi medicali, psihologi, moașe, kinetoterapeuți din țară și din străinătate. Pentru prima data, la această ediție a fost inclusă și o secțiune dedicată elevilor școlilor postliceale.

Lucrările prezentate în cadrul simpozionului au fost jurizate de un comitet științific format din: Nicoleta Briciu, Director Casa Corpului Didactic – București; Prof. Carmen Mihaela Ionești, Consiliul Consultativ Inspectoratul Școlar al Municipiului București; Dr. Valentin – Veron Toma, Cercetător Științific Principal II, șef departament Antropologie Culturală și Socială în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române; Prof. Univ. Dr. Farm. Cornel Chiriță, UMF „Carol Davila” – Facultatea de Farmacie; Conf. Univ. Dr. Farm. Diana Camelia Nuță, UMF „Carol Davila” – Facultatea de Farmacie ; Conf. Univ. Dr. Roxana Colette Sandulovici – decan Facultatea de Farmacie, Universitatea „Titu Maiorescu”; Conf. Dr. Irina Zarafu – Facultatea de Chimie, Universitatea din București; Jurist. Dr. Maria Besciu, Biblioteca UMF „Carol Davila”, membru Societatea Română de Istoria Farmaciei și Societatea Română de Istoria Medicinei.

”Ne dorim ca prin aceste simpozioane să ne apropiem și să mărim comunitatea specialiștilor în formarea cadrelor medicale profesioniste. Este un mod de a ne împărtăși cunoștințe din domeniu științific, iar dezvoltarea noastră înseamnă un beneficiu și pentru elevii și studenții noștri”, a afirmat în deschidere prof. Arina Cristea, Șef al Catedrei de Farmacie- Balneofiziokinetoterapie din cadrul SPSCD.

Scopul evenimentului este evidențierea realizărilor știintifice (biologie, psihologie, chimie, fizică, matematică, etc.), care au condus la o mai bună diagnosticare a diferitelor afecțiuni, la tratarea și vindecarea acestora, precum și formarea unei viziuni de ansamblu în domeniul medical. Câteva dintre obiectivele evenimentului: prezentarea realizărilor şi a studiilor cercetătorilor din domeniul medicinei, farmaciei și științelor conexe; promovarea inovației în medicină, farmacie și științe conexe si integrarea materialelor științifice în activitatea didactică și extracurriculară a unităților de învățământ participante; schimburi de bună practică profesională cu școli/universități de profil din țară și din străinătate; dezvoltarea conexiunilor și colaborărilor între unitățile de învățământ de profil.

Evenimentul este organizat de Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” în colaborare cu Casa Corpului Didactic.

Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu, Președinte al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”:

„Felicitări Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și organizatorilor pentru a șasea ediție a Simpozionului „Dr. Mioara Mincu”: farmacist Arina Cristea – șef Catedra Farmacie – Balneofiziokinetoterapie, doamnei directoare prof. Aurelia Șova și echipei sale și nu în ultimul rând doamnei prof. Anca Celina Grecu, care a inițiat și a coordonat acest proiect, în prezent directoare a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.

Mulțumesc cu onoare personalităților membri în comitetul științific, care ne sunt alături de la începuturi și împreună cu care ducem lupta pentru Sănătatea Pământului. Felicit participanții la Simpozion și le doresc să găsească motivația și puterea să rămânem împreună în acest efort nobil.

Pentru că mâine sărbătorim Ziua Internațională a Asistentului Medical atrag atenția că nu a fost niciodată mai multă nevoie în lume și în țară de asistenți medicali. Invit pe toți care au vocație să ni se alăture în această profesie nobilă și la cea mai mare căutare. La Mulți Ani Măriei Sale – Asistentul Medical! Îți suntem recunoscători și suntem mândri că de 33 de ani formăm Educatori pentru Sănătate.”

Dr. Valentin Veron Toma, Cercetător Științific II, șef departamentul Antropologie Culturală și Socială, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române:

„Cred că astăzi ne bucurăm împreună pentru că vom vorbi despre știință, despre relația dintre cercetare și clinică, despre modul în care trebuie aplicată cercetarea în practica de zi cu zi, adică despre toate aceste interacțiuni dintre noi, cei din mediul academic, și dumneavoastră, practicienii.

Toate acestea sunt o formă de celebrare a inteligenței umane. Aș putea spune că nu numai a inteligenței, a creativității, a inovării, dar și a pasiunii, a afectelor, pentru că dacă nu ai pasiune, nu poți face nimic nici în ceea ce privește creația intelectuală, nici în ceea ce privește relația cu pacientul. Sper ca acest eveniment să aibă zeci de ediții de aici înainte și să fie o trăsătură caracteristică a modului în care postlicealul, mediul universitar și cel postuniversitar își dau mâna în lumea medical românească.”

Prof. Dr. Crin Marcean – Director General, Școala Postliceală Sanitară Fundeni.

„În învățământ trebuie mereu să fii în pas cu ceea ce se întâmplă în teren. Trebuie să avem această flexibilitate de a admite că lucrurile se schimbă și ceea ce gândeam acum un număr de ani, nu mai este valabil în prezent. Trebuie să introducem lucruri noi și să fim întotdeauna în pas cu ceea ce se întâmplă. De aceea, mă gândesc la leadership, la managementul timpului, la managementul conflictelor, la comunicarea profesională, la munca în echipă.”

Prof. Nicoleta Briciu – Director Casa Corpului Didactic – București:

„Casa Corpului didactic este o unitate conexă a Ministerului Educației, iar participarea noastră în parteneriat la acest eveniment este o garanție a calității actului educațional care se întâmplă în această unitate de învățământ. Cunosc parcursul unității de învățământ pentru că în spate stă experiența mea ca inspector de învățământ particular în București, în urmă cu 3 – 4 ani, când era destul de greu în perioada pandemică și când toți căutam soluții, astfel încât educația să ofere beneficiarilor direcți un act educațional de calitate și implicit dumneavoastră să oferiți societății, prin absolvenții dumneavoastră, acei agenți generatori și importanți în asigurarea sănătății cetățenilor. Iar pentru asta vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru eforturile pe care le depuneți în ceea ce privește formarea unor specialiști în domeniul educației. Parteneriatul nostru vizează tot ceea ce înseamnă actul metodic, didactic și pedagogic, asigurarea faptului că în acest edificiu educațional lucrurile se întâmplă la unul dintre cele mai înalte standarde. Sper să ne întâlnim în cât mai multe contexte care să vizeze atât actul educațional care se întâmplă în instituțiile de specialitate, dar și în domeniul cercetării, pentru că vorbim despre 2 termeni extrem de importanți – tradiție și modernitate. Vorbim de un context global în care transformările se întâmplă înainte de a apuca noi să le gândim. Și atunci, nici sănătatea nu poate să rămână undeva în trecut și în traditional. Este evident faptul că trebuie să învățăm să ne aliniem atât noi, sistemul de educație, cercetarea, dar și ceea ce înseamnă nevoile muncii și nevoile cetățeanului în general.”

Organizarea simpozionului este de asemenea o ocazie de cinstire a memoriei Dr. Mioara Mincu fondatoarea primei şcoli postliceale sanitare particulare din România după 1990, și continuarea ţelului domniei sale, acela de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate.

Prof Maria Besciu de la Biblioteca UMF Carol Davila a evocat personalitatea Doamnei Dr. Mioara Mincu, amintind faptul că domnia sa a luptat pentru recunoașterea Generalului Carol Davila ca membru al Academiei, postmortem. O mare iubitoare a istoriei medicine românești, doamna Besciu a menționat că școlile postliceale sanitare ar trebui să poarte nume ale unor mari personalități ale medicine, precum Carol Davila sau Toma Ionescu.

În cadrul simpozionului au fost prezentate 28 de lucrări realizate de echipe de specialiști în cercetare, medici, cadre didactice și elevi ai școlilor postliceale. Aceste lucrări vor fi publicate într-un nou volum al seriei ”Tradițional și Modern în Medicină”.

DERMATOCORTICOIZII – ÎNTRE UZ ȘI ABUZ

Cornel Chiriță1, Cristina Elena Zbârcea1, Cristian Daniel Marineci1, Carmen Limban2, Diana Camelia Nuță2, Simona Negreș1

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București– Facultatea de Farmacie

PERICOLUL NEVĂZUT AL DEȘEURILOR FARMACEUTICE

Andreea Dobra, Cornel Chiriță, Carmen Limban, Diana Camelia Nuță

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Farmacie

IMPLICAȚIILE TERAPEUTICE ALE INCOMPATIBILITĂȚILOR FIZICO-CHIMICE MEDICAMENTOASE

Oancea Virginia-Adelina, Nuță Diana-Camelia, Limban Carmen, Chiriță Cornel

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Farmacie

CONSILIERA PACIENȚILOR CU PATOLOGII ASOCIATE CU INTOLERANȚĂ LA GLUTEN

Zbârcea Cristina Elena, Chiriță Cornel – Farmacologie și Farmacie clinică

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”  București – Facultatea de Farmacie

ACŢIUNEA ANTICANCERIGENĂ A NANOPARTICULELOR CU AUR CONŢINÂND EXTRACTE VEGETALE

Mona Luciana Gălăţanu, Carmen Marinela Mihăilescu, Daniel Cord, Simona Maria Coajă, Alexandra Ioana Cîrjaliu

Universitatea Titu Maiorescu – Facultatea de Farmacie

PSIHOLOGIA CULORILOR ASUPRA PERCEPŢIEI CALITĂŢII, EFICACITĂŢII ŞI ADERENŢEI LA TRATAMENT ÎN INDUSTRIA FARMACEUTICĂ

Dr. Farm. Măriuca – Roxana Gavriloaia, Dr. Farm. Roxana Colette Sandulovici, Dr. Farm. Ion Mircioiu,  Dr. Farm. Anton Aldea,  Dr. Farm. Iulian Sârbu,  Drd. Farm. Sorina – Nicoleta Aurică

Universitatea Titu Maiorescu – Facultatea de Farmacie

GUVERNANȚA GLOBALĂ ȘI EȘECUL STATULUI ÎN EVALUAREA ȘI CONTROLUL COMPLICAȚIILOR POST-VACCINALE ÎN ROMÂNIA

Cercetător științific II dr. Valentin-Veron Toma

Șef department Antropologie Culturală și Socială Institutul de Antropologie “Francisc I Reiner”

NEMILOASA TUBERCULOZĂ. CAZUL IULIEI HAȘDEU

Jurist dr. în istoria medicinei Maria Besciu

Biblioteca Universitatății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București

 PERSONALIZAREA TERAPIEI PENTRU ALOPECIE PRIN TRICHOTEST®

Farmacist Specialist Doctorant  Siluan Ivan;  Farmacist Oana Tudorache

Origin Pharma Distribution

 ORIENTAREA DIAGNOSTICULUI ȘI TRATAMENTULUI CANCERULUI GASTRIC;  RECOMANDĂRILE NCCN ȘI EXPERIENȚA ȘCOLII ROMÂNEȘTI

Dr. Chitcă Dumitru-Dragoș – Spitalul Clinic Colentina

EXPERIENȚA SCHIMBURILOR INTERNAȚIONALE DIN CADRUL MODULULUI EUROPEAN DE NURSING ȘI IMPORTANȚA LOR ÎN PREGĂTIREA ASISTENȚILOR MEDICALI

 INOVAȚIE, TEHNOLOGIE ȘI ANTEPRENORIAT ASISTENȚIAL/PROGRAM EDUCATIV

Alina Renghea/Asistenta Coordonator Antreprenoriat la Facultatea de Ștințele Sănătății de la Universitatea Francisco De Vitoria Madrid,  Colaborator Institutul Internațional de Antreprenoriat din Madrid, Coordonator Relații Internaționale Gradul de Asistenți Universitatea Francisco De Vitoria Madrid, Drd. în Îngrijiri Asitențiale Universitatea Complutense din Madrid

MGsC PhD. Sonsoles Hdez Iglesias/ Asitenta, Vicedecana de Relatii Instituționale la Facultatea de Științele Sănătății de la Universitatea Francisco De Vitoria Madrid

Phd. Mercedes Gómez Del Pulgar García Madrid: Asistenta, Directoare Centrul de Simulație Robotică Universitatea Francisco de Vitoria Madrid, Profesor la Programul de Doctorat de la Facultatea de Asitenți, Fizioterapie și Podologie de la Universitatea Complutense Madrid

Phd Almudena Crespo Cañizares, Asitenta, Coordonatoare Departamentul de Practică al Gradului de Asistenți de la  Universitatea Francisco De Vitoria Madrid

MEDICINA DE AEROPORT ȘI PATOLOGII ASOCIATE CĂLĂTORIILOR AERIENE

Prof. Mihaela-Corina BUCUR, – Asistent Medical Principal Generalist licențiat

Școala Postliceală Sanitară “Carol Davila” București

DIAGNOSTICUL RADIO-IMAGISTIC AL FRACTURILOR ȘI ROLUL ASISTENTULUI MEDICAL ÎN ÎNGRIJIREA PACIENȚILOR CU AFECȚIUNI ORTOPEDICE

Prof. Cristina Virag-Iorga, Prof. Florența Mihai

Școala Postliceală Sanitară Fundeni, București

IMPLICAȚIILE PRACTICE ALE ROBOȚILOR CHIRURGICALI

Prof.ing. Silvia Dumitru, Prof. Dr. Lota Corina Georgescu, Prof. DR.  Elena Mihaela Strâmbeanu

Şcoala Postliceală Sanitară Fundeni, București

 REORITMUL, AUTOANALIZA ȘI PREVENIREA BURNOUT-ULUI

Prof. Psihopedagog Geabău Marilena, Școala Gimnazială Specială nr.4 București

Plante medicinale cu rol antimicrobian şi antiinflamator din lunca Argeşului Perimetrul comunei Floreşti-Stoeneşti

Prof. Călugăru Adriana

Liceul Tehnologic Dimitrie Bolintineanu, Oraș Bolintin- Vale, Județul Giurgiu

RĂSPUNSUL PLANTELOR LA EXPUNEREA LA FUNGICIDE

Prof. Alexa-Chiroiu Maria-Corina

Școala Superioară Comercială N. Kretzulescu, București

OPTIMUL MOTIVAȚIONAL CONFORM NEVOILOR FINITE UMANE

Prof. Stoica Ana, Prof. Psiholog Florea Liliana

Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Târgoviște

 PERCEPȚIILE PROFESIONIȘTILOR DIN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII ASUPRA STAGIILOR DE PREGĂTIRE PRACTICĂ A ELEVILOR

Lazăr Daniela Giorgiana, Școala Postliceală Sanitară „Pompei Samarian” Călărași

Asoltanei Aneta, UMF „Carol Davila” București, Spitalul Clinic Polizu

SINDROMUL ASPERGER ȘI AUTISM – ANALIZĂ COMPARATIVĂ

Elev: Tiberius Bulachi – Anul IIIK AMG

Profesor coordonator: Mihaela-Corina Bucur – Specializare în psihiatrie

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

LAMININA, O PROVOCARE PENTRU ȘTIINȚĂ

Elev: Dincă Andreea Alexandra, Anul III A AMF

Profesor Coordonator: Păduraru Elena

Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

O NOUĂ PERSPECTIVĂ ÎN ABORDAREA TERAPEUTICĂ A DIABETULUI ZAHARAT-CAPSULA CU INSULINĂ

Elev: Gabriela Roxana Cristea (Ionescu), Daniela Iulia Bara, Anul III A AMF

Profesor Coordonator: Arina Cristea

Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

TRADITIONAL ȘI MODERN ÎN PROCESUL DE STERILIZARE

Elevi: Ana Maria (Bondocu) Visan, Mihaela Bocu

Profesor Coordonator: Alice Ragazan

Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

 TOXIINFECTIILE ALIMENTARE

Elev: Vlăsceanu Ana Maria Loredana

Profesor Coordonator:  Puscaș Marilena Olimpia

Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

CANCERUL DE PIELE

Elev: Toma Corina, Cojocaru Iasmina,  Multescu Bianca

Profesor Coordonator:  Puscaș Marilena Olimpia

Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

CANCERUL DE COL UTERIN

Elevi: Cristina Cozmici (Ivanov), Cristina Vladan (Boboc

Profesor Coordonator:  Puscaș Marilena Olimpia

Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

SCURT ISTORIC AL METODELOR CONTRACEPTIVE

Elev: Oarna Aura Elena, Dumitru Iulia Sabina, Grigore Bianca

Profesor Coordonator:  Puscaș Marilena Olimpia

Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

 DIAGNOSTICUL SI TRATAMENTUL CANCERULUI MAMAR

Elev: Răducu Gabriela-Adriana, Zaharia Maria Irina Andrada

Profesor Coordonator:  Puscaș Marilena Olimpia

Școală Postliceală Sanitară „Carol Davila” București

 

Despre Dr. Mioara Mincu

Mioara Mincu, născută Slăniceanu (n. 10 februarie 1933, Conțești, județul Dâmbovița – d. 2 februarie 2008, București) a fost medic primar și doctor în Medicină Socială și Sănătate Publică, pedagog și publicist.

Dr. Mioara Mincu a fost Medic primar Medicină Socială și Sănătate Publică, Doctor în Științe Medicale, Expert al Organizației Mondiale a Sănătății. Președinte executiv al Confederației Naționale a Femeilor din România și Direcor General al Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”.

A fost în fruntea mișcării feministe din România și în anul 1992 a pus bazele Confederației Naționale a Femeilor din România (CNFR), organizație a cărei Președinte executiv a fost până în 2008. Dr. Mioara Mincu a fost membră a Centrului Demografic al OMS, a birourilor UNICEF și UNESCO și membră a S.M.S.P.R.

Despre Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București este cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar sanitar particular din România, înființată în anul 1990, de dr. Mioara Mincu. Cu o experienţă de 33 de ani în domeniul Educaţiei pentru Sănătate, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” pregăteşte asistenţi medicali pentru trei calificări: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie şi Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare. Certificatul de absolvire este eligibil internațional.

Ceea ce diferenţiază Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” de celelalte şcoli de profil este preocuparea de a le oferi elevilor o pregătire la nivel european, prin programe educaţionale complexe şi prin crearea numeroaselor parteneriate de practică, atât în unitățile medicale bucureştene, cât şi din alte ţări ale Uniunii Europene. De asemenea, orientarea profesională şi creşterea angajabilităţii absolvenţilor reprezintă un alt aspect important în activitatea școlii.

Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul școlii: www.scoalacdavila.ro

Prof. Raluca Brad și Ramona Bandrabur