Să vorbești astăzi despre o educație de succes, în condițiile unei crize sistemice este un act de mare curaj. Ne bucurăm că am îndrăznit, prin organizarea evenimentului CARNET DE PĂRINTE DE ELEV, găzduit ieri de Hotel Novotel. Așa cum maioneza care se taie trebuie reparată dintr-un colț, adăugând noi ingrediente, și noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că merită să îți focalizezi atenția asupra școlii unde învață copilul tău și unde mai ai șansa și puterea de a construi ceea ce-ți dorești ca părinte pentru copilul tău, decât asupra sistemului de educație în ansamblu.
A fost o întâlnire minunată cu părinții preocupați de reușita copiilor lor și le mulțumim invitaților noștri Dragos Iliescu și Gelu Duminica pentru ideile valoroase pe care le-au adus ieri în fața audienței noastre.
Am vorbit despre:
– hard și soft skills, despre valoarea educației STEM și despre importanța pentru succes academic și profesional a competențelor sociale,
– despre copii, părinți și școli care învață continuu
– despre rolul fiecăruia dintre stakeholderi în leadershipul educațional: părinte, școală, profesor, elev
– despre followership
E mult mai ușor să trimiți o misiune pe lună decât să crești un copil, a afirmat Dr. Alexandru Ioan Mincu, Președintele Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” în deschiderea evenimentului CARNET DE PĂRINTE DE ELEV, dedicat părinților implicați în educația copiilor lor. Cu cât efortul academic e mai mare, cu atât ne dăm seama că să fii părinte înseamnă să fii optimist și să crezi într-un viitor.

De ce ”Carnet de Parinte de Elev ”?

Fiecare dintre cei trei speakeri ai evenimentului   că familia trebuie să susțină învățarea, pasiunile și interesele copilului.

Carnetul părintelui reprezintă o metaforă, prin care organizatorii evenimentului au dorit să transmită că școala are nevoie de ca părinții să fie alături în procesul de educație, și, mai mult, să se profesionalizeze în profesia de părinte. ”Aceasta presupune să vă supuneți unui proces educațional, pentru că lucrurile sunt într-o continuă schimbare, iar ținta în educație este una mișcătoare, în viitor. Nu știm exact cum va arăta societatea de mâine și e greu să ne pregătim. Încercăm să găsim carierele viitorului, dar, de fapt, ar trebui să fim pregătiți să vedem necunoscutul din ochii copiilor la acel moment. De aceea, trebuie să conștientizăm că nu numai elevul învață. La școală, și părintele trebuie să învețe. De asemenea și școala trebuie să învețe. O școală perfectă, pe care o idealizăm, este un mediu care se schimbă în fiecare zi, care se adaptează, care poate să aducă în câteva zile ce e mai nou în știință, să fie o efervescență continuă”, este de părere Dr. Alexandru Ioan Mincu.

Pe de altă parte, carnetul de note vine cu o conștientizare a faptului că punerea accentului pe note nu este lucrul cel mai bun în educație.

”Există această inflație a notelor și tindem să asimilăm valoarea unei școli după media de intrare a copilului. Un copil de nota opt sau nouă e un copil perfect, un copil de 9,90 e un copil cu un handicap mare în ceea ce privește dezvoltarea emoțională, un handicap, de altfel, care se va vedea după câțiva ani de la terminarea școlii, când va fi prea târziu”, a mai spus Alexandru Ioan Mincu.

Valoarea unui om nu poate fi dată de nota din carnet, iar valoarea unei școli, în aceeași măsură. De aceea conducerea Liceului Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” le propune părinților să lucreze împreună cu școala copiilor lor, pe care să o perceapă ca pe un furnizor de servicii educaționale. Valoarea copilului sau a părintelui sau a școlii nu este reflectată de note ci de implicare, de responsabilitate, de dragoste și de motivația de a învăța continuu.

Copii care se dezvoltă cel mai bine și cei care stăpânesc lumea nu sunt cei mai buni din școală, nu sunt zeciștii, ci mai degrabă cei de 9 sau de 8, dar cu foarte multă reziliență, spune Gelu Duminică.

Concluzia: Educația este BUCURIE dar și DRAGOSTE. Iar dragostea presupune concomitent implicare, efort și responsabilitate. Asta am avut de dăruit părinților de elevi care au dorit să participe la evenimentul nostru. Și pentru că tot am vorbit de evaluare și ne place și să glumim, invitații noștri chiar au plecat acasa cu un CARNET care să le ajute în autoevaluarea competențelor de PĂRINTE DE ELEV.

Cărțile ne ajută să învățăm!

   

Pentru că ne place cititul, i-am invitat alături de noi la evenimentul CARNET DE PĂRINTE DE ELEV pe reprezentanții Editurii Publica care au adus în atenția părinților o serie de cărți utile din domeniul educației și dezvoltării personale. Îi mulțumim doamnei Adina Vasile pentru titlurile interesante pe care ni le-a adus.

”Tu, Copilul tău și Școala – Cum să ajungi la cea mai bună educație” de Sir Ken Robinson și Lou Aronica este unul dintre cele mai bune titluri de carte pe care editura Publica l-a retipărit cu sprijinul Liceului Teoretic Dr. Mioara Mincu.

Vă recomandăm și ”Cum îți vei măsura viața”, de Clayton M. ChristensenJames Allworth  și Karen Dillon, ”Născuți pentru a învăța” de Alex Beard sau ”Învață cu inima” de Tony Wagner alături de altele pe care le puteți găsi pe:

https://www.publica.ro/educatie.html

Le mulțumim și partenerilor noștri de la Revista CARIERE, care ne-au sprijinit în organizarea și promovarea evenimentului precum și moderatorului evenimentului Cati Lupașcu, redactor șef al Revistei CARIERE.

Aici puteți vizualiza inregistrarea celor trei prezentări susținute de speakerii evenimentului:

Ramona Bandrabur