Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Workshop de Dream Management
Cine ne-ar fi zis vreodată că suntem o echipă de visători? Nimeni, până când nu ne-am întâlnit cu echipa Dream Management formată din Gabi Gocan, Steluța Peleașă și Ioana Constantin într-un workshop intens și concentrat despre cum să-ți împlinești visurile în viață și în carieră. Le mulțumim pentru acest team-building care ne-a reunit în echipă și ne-a făcut să ne redescoperim unii pe alții într-o altă lumină, ne-a provocat să ne exprimăm în cuvinte visuri ascunse sau uitate, să descoperim bucuria împărtășirii, să aflăm cine ne sunt prietenii visurilor noastre și cât de important este să ne sprijinim unii pe alții în a ni le împlini. Nici noi n-am știut ce mare legătură este între visurile noastre, mai ales cele din copilărie, și activitățile pe care am ajuns să le avem ca ”oameni mari”.
Dar ce este Dream Management?
Este un concept dezvoltat în România de Mirela Oprea, licenţiată în psihologie şi ştiinţele educaţiei (UBB Cluj-Napoca), care construieşte o comunitate în care oamenii folosesc puterea ştiinţei pentru a-şi realiza visurile. O astfel de comunitate poate fi chiar echipa unei companii, care caută să devină cea mai bună versiune a sa prin oamenii care lucrează acolo și care își propun ca în fiecare zi. să ajungă la cea mai bună versiune a lor, după cum spune Mathew Kelly, autorul cărții ”The Dream Manager”. Volumul narează povestea unei companii din SUA cu o mare fluctuaţie de personal, care decide să implementeze un program inedit de motivare a personalului, prin care angajaţii sunt ajutaţi să îşi formuleze visuri şi aspiraţii personale.
Care sunt pașii în Dream Mangement?
Dacă este vorba de o comunitate a unei companii, atunci primul lucru este să îi faci pe colegii de birou să se conecteze între ei într-un alt mod. Cum? povestindu-și visurile. Dar pentru asta, întâi ei trebuie să-și facă o listă. Să se gândească la ele și să le scoată din cele mai ascunse sertare ale minții sau ale inimii. Apoi să le verbalizeze. Să le dea viață. Contur. Apoi să facă diferența între un vis și un obiectiv. Sau între un vis și o corvoadă. Sau între vis și fantezie. Sau între vise și visuri.
Cum recunoști un vis?
Este o imagine a viitorului care îți energizează mintea, voința și emoțiile și care te inspiră să faci tot ce poți ca să-l realizezi. Un vis este o modalitate de a revendica ceea ce ne aparine, ceva ce rezonează cu noi la nicel profund și adesea ascuns. Visurile pe care le avem și care ne mișcă spre înainte și spre împlinire pot fi din orice aspect al vieții noastre, fie că este material sau de natură financiară, fie legat de relații ori de familie, de carieră, de sănătate sau de timp liber.
Metoda COPIL – Clarificare, Obstacole, Pași mici, Inimă bună, Liniște
Odată ce ți-ai clarificat visul, iar verbalizarea sau scrierea ajută enorm, caută să vizualizezi viitorul. Atunci când vizualizezi viitorul, nervul optic se activează şi se comportă ca şi cum vezi efectiv acea imagine. Creierul tău creează sinapse noi, ca şi când lucrul acela s-ar întâmpla aievea. Creierul tău nu percepe diferenţa dintre realitate şi imagine şi crede că ceea ce vizualizezi este adevărat. Când vizualizezi mereu aceeaşi realitate viitoare, se crează un conflict între ceea ce există acum şi ceea ce imaginezi. Ca urmare, conştient şi inconştient, creierul se activează pentru a rezolva acest conflict, explică Steluța Peleașa. Cert este că începînd să căutăm activ lucruri relevante pentru ceea ce ne imaginăm/visul nostru se generază idei noi, devenim mai creativi și urmarea visului ajunge să ne alimenteze cu energie și motivație pentru a-l realiza.
Pasul următor este acela de a analiza obstacolele pe care le ai în îndeplinirea visului și mai ales ce se ascunde în spatele acestora. De cele mai multe ori spunem ”nu am timp” și ”nu am bani”. Poate că e altceva de fapt. Lipsa de curaj, lipsă de cunoaștere … Adevărul este că de cele mai multe ori există soluții! Caută-le!
Apoi pornește cu pași mărunți să faci ceva pentru visul tău. Pași mici.
Important: Ideal ar fi să te înconjori cu cei care au făcut deja ce visezi tu, sau cu oameni care te încurajează și îți oferă un încurajare și feedback pozitiv.
Acționează cu inimă bună și cu liniște, îndepărtează gândurile și persoanele sabotoare, și focusează-te pe soluții. Împlinirea unui vis va fi nu doar câștigul tău ci și al celor din jur, pentru că un om fericit și împlinit dăruiește celor din jur fericire și echilibru.
Le mulțumim celor trei traineri care ne-au ghidat pe calea visurilor prin exemple relevante și prin incurajarea de a ne împărtăși propriile visuri. Cu siguranță a fost un beneficiu pentru echipa de profesori și de management a liceului nostru.
Ramona Bandrabur