Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
De ce ziua este egală cu noaptea pe 23 septembrie 2023?
În fiecare an, în jurul datei de 23 septembrie, lumea întreagă sărbătorește un fenomen astronomic fascinant cunoscut sub numele de Echinocțiul de Toamnă ce ne amintește de ciclul natural al vieții și ne oferă oportunitatea de a celebra schimbările sezoniere și bogăția naturii. Acest moment special are loc în momentul în care ziua și noaptea sunt de aproximativ aceeași durată, marcând tranziția dintre vara și toamna în emisfera nordică. Dar de ce se întâmplă acest lucru și care este semnificația acestui eveniment astronomic? Ce este Echinocțiul de Toamnă?
Echinocțiul de Toamnă este unul dintre cele două echinocții majore care au loc în fiecare an, celălalt fiind Echinocțiul de Primăvară, evenimente ce marchează momentul în care axa Pământului nu este nici înclinată spre Soare (ca în zilele de solstițiu), nici departe de el, ci este perpendiculară pe raza de la centrul Pământului la Soare.
De ce ziua este egală cu noaptea pe 23 septembrie? Explicația constă în modul în care lumina solară este distribuită pe suprafața Pământului în acest moment. Echinocțiul de Toamnă marchează punctul în care linia imaginată a ecuatorului terestru este perfect aliniată cu raza de la centrul Pământului la Soare. Datorită acestei alinieri perfecte, lumina solară ajunge în mod egal în ambele emisfere ale Pământului în acest moment. Ca rezultat, durata zilei și a nopții devine aproximativ egală, în funcție de locația geografică. Cu toate acestea, va trebui să ținem cont de factori precum refracția atmosferică, care poate face ca momentul exact al echinocțiului să difere puțin în funcție de locul geografic.
Care este Semnificația Echinocțiului de Toamnă? Echinocțiul de Toamnă este un moment special în calendarul astronomic, dar are și semnificații culturale și simbolice importante în diverse culturi din întreaga lume. Acesta marchează începutul toamnei în emisfera nordică și primăvara în emisfera sudică. Mulți oameni sărbătoresc această perioadă ca pe un moment de echilibru și armonie în natură. Fiind și un prilej de reflecție asupra trecutului și de pregătire pentru schimbările sezoniere care urmează. În multe culturi, acesta este un moment de recunoștință pentru recoltele bogate și pentru darurile naturii.
Vă încurajăm să explorați mai profund semnificațiile sale în cadrul școlii noastre la orele de geografie. Poate fi o ocazie minunată și pentru a stârni pasiunea pentru lecții de astronomie sau activități culturale ….
Director adjunct LTDMM,
Prof Ioana N. Rădulescu