În fiecare an, pe data de 29 septembrie, celebrăm Ziua Mondială a Inimii. Această zi este dedicată conștientizării și promovării sănătății inimii, cu scopul de a combate bolile cardiovasculare și de a încuraja un stil de viață sănătos. La Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, am sărbătorit împreună această zi, prin proiecte și activități comune. Ne bucurăm că putem menține colaborarea cu alumnii Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și astfel am putut avea invitat pe domnul Vlad Năstase, asistent medical generalist la Secția Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias, fost elev al Școlii Postliceale. Cristina Costache, Profesor Educație pentru Sănătate și organizator al activității, reușește de fiecare dată să aducă elevii și absolvenții celor două instituții aproape. 

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii mi-a făcut o deosebită plăcere să mă aflu în mijlocul elevilor Liceului „Dr. Mioara Mincu”. Am avut ocazia de a discuta despre bolile care afectează inima, trăgând un semnal de alarmă asupra impactului pe care îl au acestea, dar și despre faptul că putem preveni foarte ușor aceste boli. Este mai ușor să prevenim, decât să tratăm o boală.” transmite Vlad Năstase. 

Această a IV-a ediție a concursului „Ai grijă de inima ta” este, fără îndoială, un pas important către formarea unei generații de tineri care înțeleg că educația nu se oprește doar la școală, ci se extinde în viața de zi cu zi, în felul în care ne raportăm la inimile noastre și a celor din jurul nostru. Într-o lume agitată și plină de provocări, îndemnul pentru voi „Ai grijă de inima ta!” din cadrul concursului „Fii eroul inimii tale” adaugă o dimensiune creativă și educațională la acest mesaj important deoarece elevii sunt încurajați să-și exprime gândurile și ideile despre cum pot deveni eroi pentru inimile lor și pentru cei din jur. Prin această inițiativă, se promovează nu numai sănătatea inimii, menținerea unui cord sănătos ci și dezvoltarea personală, învățarea valorilor umane esențiale și construirea unui caracter empatic.” afirmă prof. Ioana Rădulescu, director adjunct. 

Am ascultat cu mințile și inimile deschise informațiile transmise de către Vlad Năstase. Am identificat cauze ale bolilor cardiovasculare și am găsit împreună metode de prevenire ale acestora.  

Ne-am amintit cu toții că inima noastră este un organ esențial, iar îngrijirea sa adecvată este crucială pentru o viață lungă și sănătoasă. Este, de asemenea, o ocazie de a ne gândi la modul în care alegerile noastre de zi cu zi, precum și mediu în care trăim, pot influența sănătatea inimii noastre. Bolile cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Cu toate acestea, multe dintre aceste boli pot fi prevenite sau gestionate printr-un mod de viață sănătos, care include alimentație echilibrată, activitate fizică regulată, renunțarea la fumat și reducerea stresului. 

Elevii clasei a V-a și-au făcut simțită prezența și au oferit tuturor celor prezenți inimioare făcute manual pe care ni le-am lipit în piept. Sunt cei care ne amintesc tot timpul că gesturile mici ne pot bucura inima.  

După prezentarea domnului asist. medical Vlad Năstase, doamna profesor Cristina Costache alături de conducerea școlii, au oferit premiile concursului „Fii eroul inimii tale”, concurs la care elevii au participat cu diverse proiecte, tablouri, schițe reprezentative pentru tematica evenimentului. Munca și implicarea le-au fost răsplătite cu premii, diplome și aplauze pe măsură. 

În cele din urmă, Ziua Mondială a Inimii ne îndeamnă să acționăm și să ne implicăm în promovarea unei vieți sănătoase și a unei inimi puternice, nu doar pentru noi înșine, ci și pentru generațiile viitoare. 

 

Director Comunicare,

Ramona Coleașă

Lucrările elevilor de Ziua Mondială a Inimii

 

GALERIE FOTO EVENIMENT