Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
„Ziua Mondială a Zâmbetului” este în fiecare zi la Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”
„Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un ZÂMBET. Dăruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet decât acela care nu-l mai poate dărui.”
(Dr. Mioara Mincu, pedagog și medic primar, 1933 – 2008)
Fiecare zi din an aduce cu sine oportunități de a ne exprima emoțiile și de a comunica cu cei din jur. Cu toate acestea, în fiecare an, în prima zi din luna Octombrie, oamenii din întreaga lume sărbătoresc ceva cu totul special: Ziua Mondială a Zâmbetului. Această zi este dedicată celebrării puterii și influenței unui zâmbet, cu scopul de a aduce bucurie și fericire în viețile noastre și ale celor din jur.
„El durează, uneori, o clipă dar amintirea lui dăinuie poate pentru totdeauna. Un zâmbet aduce fericire, bunăvoință, este cuvântul nerostit al prieteniei. El aduce odihnă celor obosiți, veselie celor descurajați, o rază de soare celor triști.” transmitea Dr. Mioara Mincu în articolul „Zâmbetul și valoarea unui zâmbet”.
Originea Zilei Internaționale a Zâmbetului
Această sărbătoare a fost fondată în anul 1999 de către Harvey Ball, un artist grafic din Statele Unite ale Americii, cel care a creat celebrul simbol al zâmbetului, cunoscut sub numele de „Smiley”. Ideea sa a fost simplă: să se aducă un omagiu zâmbetelor și să se sublinieze importanța acestora în crearea unui mediu pozitiv și în comunicarea eficientă între oameni.
De-a lungul anilor, Ziua Internațională a Zâmbetului a câștigat popularitate și s-a răspândit în întreaga lume, inspirând oamenii să zâmbească mai mult și să-și împărtășească bucuria cu cei din jur. Această zi este o oportunitate de a promova amabilitatea, compasiunea și buna dispoziție.
Beneficiile Zâmbetului
Zâmbetul are un impact profund asupra stării noastre de bine și asupra relațiilor cu ceilalți. Iată, conform Harvard Health Publishing, câteva beneficii ale zâmbetului:
- Reduce stresul: Atunci când zâmbim, creierul nostru eliberează endorfinele, ceea ce ne ajută să ne relaxăm și să reducem nivelul de stres.
- Îmbunătățește starea de spirit: Un zâmbet sincer poate ridica imediat starea de spirit a unei persoane, atât a noastră, cât și a celor din jur.
- Fortifică sistemul imunitar: Zâmbetul are capacitatea de a spori sistemul nostru imunitar, ajutându-ne să luptăm mai bine împotriva bolilor.
- Creează conexiuni: Zâmbetul este o limbă universală a comunicării nonverbale și ne ajută să ne conectăm mai ușor cu alți oameni.
- Inspirați și pe alții: Atunci când zâmbim, putem inspira și pe alții să facă același lucru, creând astfel un cerc pozitiv.
Totodată, Doamna Dr. Mioara Mincu, în articolul „Zâmbetul, stările afective umane și constelația endocrină”, prezenta beneficiile din punct de vedere medical, la nivel endocrin: „S-a observat astfel ce se petrece in tot organismul atunci cand omul surade, zambeste sau rade cu pofta. Toate constantele biologice se prezinta in acel moment la parametrii optimi, organele si tesuturile sunt mai bine irigate, mai bine oxigenate.”
Suntem conștienți de toate aceste beneficii, iar la liceul nostru, zâmbetul este cel mai potrivit accesoriu al uniformei noastre. În această zi de vineri, am ales să surprindem instantanee cu zâmbete și surâsuri zglobii. Atenție! Sunt contagioase! 😊
Zâmbete cu care ne-am intersectat astăzi:
Ramona Coleașă,
Director Comunicare