De anul trecut, liceul nostru este unul dintre cele 24 de licee partenere ale Teatrului Excelsior în cadrul proiectului „Vitrina COOLlturală”. Scopul acestui proiect este de a promova cultura și arta teatrală în rândul elevilor și de a spori interesul acestora pentru domeniul cultural.  

Prin intermediul acestui proiect, ne-am propus să trezim pasiunea pentru teatru și cultură în inimile elevilor noștri. Pentru a atinge acest obiectiv, actorii Teatrului Excelsior au venit alături de noi chiar într-una dintre diminețile acestei săptămâni. Cu ajutorul lor, am creat „Ora de dirigenție altfel”, cu iz teatral și experiență culturală, o oportunitate unică pentru elevi de a intra în lumea fascinantă a teatrului. Acest program special le oferă un cadru captivant pentru dezvoltarea creativității și a aprecierii culturii. 

Actorii David Drugaru, Teo Dincă și Ioana Niculae, alături de Elena Ghimpețeanu – regizor tehnic, ne-au fost alături și au transmis un mesaj foarte important – „Trăiește-ți perioada de glorie ca un învingător!” – referindu-se la perioada adolescenței. Piesa de teatru a fost creată special pentru segmentul lor de vârstă, atingând tematici precum bullying și provocări ale adolescenței. La piesa de teatru au participat elevi de la toate clasele, iar lor s-au alăturat profesorii și conducerea. 

,,Cu inima plină de emoție și cu sufletele aprinse de anticipație, am pășit în sala de clasă transformată într-o mică scenă magică. Într-un tăcere tensionată, așteptam ca lumina să se stingă și să ne deschidă ușa către lumea fascinantă a teatrului. Apariția actorilor pe scenă a fost ca o explozie de energie, și timpul a părut să-și încetinească cursul pentru acele două ore magice. Fiecare gest, fiecare replică și fiecare mișcare ale acestor artiști ne-au purtat într-o călătorie către un univers paralel, unde emoțiile și învățăturile de viață au prins contur. Mă bucur profund că am avut ocazia de a aduce acest proiect în liceul noastru și să văd ,,live” cu câtă valoare adăugată ne-a îmbogățit viața școlară. 

Teatrul nu este doar o formă de divertisment, ci este o formă de artă care poate schimba vieți. Aplauzele noastre, fiecare zâmbet și fiecare suspin ,,aha,, din sala de clasă au fost o recunoaștere a talentului incontestabil al acestor artiști. Acest spectacol nu a fost doar o simplă reprezentație teatrală, ci o experiență profundă și emoționantă care ne-a făcut să reflectăm asupra vieților noastre și asupra lumii în care trăim. A fost ca și cum am privi în oglindă și am vedea reflecția noastră, cu toate întrebările, dorințele și emoțiile noastre. Actorii au făcut un lucru extraordinar, transformând teatrul într-o punte către realitatea noastră adolescentină, și pentru asta suntem profund recunoscători.” Prof. dr. Ioana Rădulescu, director adjunct LTDMM 

Ce este „Vitrina COOLturală”? 

„Vitrina COOLturală” este mai mult decât un simplu parteneriat între liceul nostru și Teatrul Excelsior. Este o platformă dedicată diseminării informațiilor legate de oferta culturală a instituției de teatru, inclusiv spectacolele stagii curente, evenimentele speciale și multe altele. 

În prima etapă a proiectului, am instalat o ecranizare LCD în holul mare al liceului nostru. Pe acest ecran rulează fragmente din spectacolele de teatru jucate la Teatrul Excelsior, fără sunet, oferindu-le elevilor noștri o privire în lumea fascinantă a artei scenice. Acestă inițiativă a creat o atmosferă unică în școală și a deschis ușa spre descoperirea teatrului pentru mulți dintre elevii noștri. 

Deschiderea către noi perspective – teatru și cultură 

„Vitrina COOLturală” reprezintă o punte între lumea academică și cea culturală, oferind tinerei generații oportunitatea de a experimenta și aprecia arta teatrală. Suntem mândri să facem parte din acest proiect inovator și suntem entuziasmați să vedem cum va evolua pasiunea pentru cultură și teatru în rândul elevilor noștri. Acest parteneriat reprezintă o investiție în viitorul cultural al tinerilor noștri și o sursă de inspirație pentru toată comunitatea  școlară. 

Pentru detalii despre Teatrul Excelsior: https://teatrul-excelsior.ro/en/

Galerie foto „Vitrina COOLturală”