Campania „Generația HPV Free” a fost lansată pentru a crește gradul de conștientizare a elevilor de gimnaziu și liceu cu privire la infecția cu HPV. Pe data de 25 octombrie 2023, Dna. Roxana-Elena Bohîlțea, medic specializat și Președintele Societății Române de Medicină Preventivă, Conferențiar Universitar Doctor Obstetrică și Ginecologie, Universitatea de Medicină și Farmacie, Carol Davila, București, a vorbit cu elevii noștri. 

„Societatea Română de Medicină Preventivă îşi propune să promoveze educaţia medicală pe tema infecţiei cu HPV acolo unde este nevoie, în şcoală. De ce? Pentru că vaccinul împotriva HPV poate să fie administrat în intervalul de vârstă 9 – 45 de ani, dar s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este cel mai crescut în intervalul 11-15 ani, iar adolescenţii şi adulţii tineri sunt cei mai expuşi contactării HPV prin activitatea sexuală. Imunitatea adolescenţilor care au făcut acest vaccin este de până la 100%”, declară Conf. Dr. Roxana Bohîlţea, preşedinte al SRMP într-un comunicat de presă. 

„Cu toate acestea, în România numărul persoanelor care cunosc aceste date este foarte scăzut, din cauza lipsei de campanii de informare realizate de către instituţiile responsabile sau de către organizaţiile non-profit. Astfel, chiar dacă vaccinul împotriva HPV salvează vieţi şi, mai mult de atât, este gratuit pentru tineri, puţini sunt cei care află de existenţa sa şi ajung să îl facă. 

Prin campania Generaţia HPV-free, noi, echipa SRMP, ne dorim ca informaţiile despre acest virus şi riscurile infectării cu el să ajungă la cât mai mulţi elevi, cadre didactice şi părinţi şi, mai ales, ca un număr cât mai mare dintre aceşti adolescenţi şi tineri să se vaccineze, pentru a scădea semnificativ riscul contaminării şi răspândirii virusului, precum şi al dezvoltării cancerului de col uterin sau altor tipuri de cancere prevenibile”, a adăugat Dr. Bohîlţea. 

,,Astăzi, nu mai este suficient să le spunem copiilor „nu e bine” sau „nu trebuie să faci asta” pentru a-i educa sănătos. Este imperativ să aducem informația la ei într-un mod deschis și sincer. Trebuie să le arătăm că prevenția și cunoașterea riscurilor sunt mai importante decât restricțiile. Copiii au dreptul să știe, să învețe și să înțeleagă. Acest lucru le permite să facă alegeri responsabile în viața lor. Educația despre sănătatea sexuală, campaniile de vaccinare HPV în școli, sunt esențiale pentru a-i proteja pe viitor de boli grave și pentru a-i ajuta să navigheze într-un mod sănătos și informat în lumea lor. Mulțumim Societății Române de Medicină Preventivă pentru inițiativă și TVR pentru deschiderea către publicul larg.” afirmă Ioana Rădulescu, director adjunct Liceul Teoretic Dr Mioara Mincu 

Activitatea desfășurată la liceul nostru a fost de real interes pentru elevii, dar și pentru profesori. La finalul activității, elevii au au răspuns întrebărilor legate de subiectul campaniei și au primit chiar și premii. 

Proiectul, cofinațat de Primăria Sectorului 2, prin Legea 350/2005, se derulează pe parcursul a patru săptămâni (1-31 octombrie) și se adresează copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, cadrelor didactice din școli și licee, părinților acestor copii, cât și publicului larg. 

Acesta are ca obiective: 

  • educația medicală pe tema infecției HPV; 
  • creșterea ratei de vaccinare împotriva HPV; 
  • scăderea numărului de infectări cu acest virus 
  • scăderea incidenței cancerului de col uterin și a altor cancere asociate cu infecția HPV; 
  • informarea tinerilor cu privire la metodele de protecție împotriva virusului. 

Echipa proiectului Generaţia HPV-free este formată din cadre didactice universitare, medici rezidenţi Obstetrică-Ginecologie, membri ai SRMP şi studenţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. 

Societatea Română de Medicină Preventivă invită toți părinții și profesorii la un Webinar care are ca scop conștientizarea infecției cu HPV, in cadrul Proiectului GENERATIA HPV FREE. Webinarul poate fi urmărit pe pagina facebook a societății – https://www.facebook.com/profile.php?id=100089449205523  

Mai multe informații despre campanie: https://www.medicalmanager.ro/societatea-romana-de-medicina-preventiva-srmp-a-lansat-proiectul-generatia-hpv-free/ 

Elevele noastre, Birsan Nicole și Popa Tănase Maria Alexandra, dar și doamna director adjunct Ioana Rădulescu, au acordat interviu dnei Diana Dumitrașcu pentru emisiunea INFO EDU – TVR vorbind despre experiența vaccinului, despre importanța informării și prevenției. (min 33)

https://www.tvrplus.ro/emisiuni/info-edu-125-0

Știrea poate fi consultată și aici: http://stiri.tvr.ro/medicii-merg-in-coli-si-licee-sa-le-vorbeasca-tinerilor-despre-vaccinarea-anti-hpv-medic-pot-sa-afirm-cu-toata-convingerea-ca-nu-exista-motive-de-ingrijorare_941640.html#view

 Galerie foto eveniment