Învățarea tehnicilor de prim ajutor este o abilitate crucială pe care toată lumea ar trebui să o aibă. Și ce mod mai bun de a începe însușirea acestor cunoștințe dacă nu pornind de la cei mai tineri dintre noi. Săptămâna aceasta i-am vizitat pe elevii claselor VI-VII de la Școala Gimnazială nr. 56 din București, iar elevii de la clasa a VIII-a au venit și ne-au trecut pragul sălii de demonstrație. Am avut oportunitatea de a organiza o prezentare pentru ei, introducându-i în lumea primului ajutor.  

Activitatea a fost organizată și susținută de către doamna Prof. Cristina Costache, Profesor de Nursing la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și profesor de Educație pentru Sănătate la Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”. A avut alături o echipă de nădejde formată din elevi de la clasa a IX-a și a X-a. 

„Educarea copiilor în domeniul primului ajutor este esențială pentru pregătirea unei generații mai informate și mai active atât cu propria protecție, cât și cu protejarea oamenilor din jur. Scopul acestei demonstrații este ca toți copiii să evite pericolele din viața de zi cu zi și să știe cum să acționeze în cazuri de urgență. Cunoștințele de acordarea a primului ajutor ar trebui să fie accesibile tuturor drept un act umanitar absolut necesar care abilitează oamenii să salveze vieți. A avea cunoștințe de prim ajutor sporește capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a stabiliza leziunile grave și pentru a crește șansele de supraviețuire ale unei victime.” precizează prof. Cristina Costache, profesor de Nursing la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.

A fost o zi dedicată educației privind primul ajutor și a fost plină de învățare, întrebări și exersare practică. Una dintre tehnicile cheie învățate în această zi a fost metoda PAS: privește, asculta, simte. Aceasta este o metodă eficientă pentru a evalua rapid starea unei persoane în caz de urgență. Elevii au învățat, de la dna. Prof. Cristina Costache, informații fundamentale care pot face diferența în situațiile de urgență. 

De asemenea, cei peste 90 de elevi, alături de profesori, au fost instruiți în manevra Heimlich, o tehnică vitală pentru acordarea de ajutor în caz de sufocare. Ei au exersat această manevră în perechi, sub supravegherea noastră atentă, și au învățat să acționeze rapid și corect pentru a salva vieți. 

Entuziasmul și angajamentul acestor elevi au fost cu adevărat impresionante. Este remarcabil să vezi cum acești copii pot absorbi informații atât de importante și să le pună în practică în mod activ și practic.  

Cunoașterea tehnicilor de prim ajutor poate fi deosebit de utilă și poate face diferența într-o situație de urgență. O intervenție adecvată și promptă, până la sosirea ajutoarelor, poate menține o persoană în viață. Ne bucurăm să putem oferi astfel de demonstrații copiilor care au posibilitatea să și exerseze, sub supraveghere, tehnicile de prim ajutor astfel căpătând încredere în ei și în abilitățile lor de a ajuta. afirmă Anca Grecu, Director LTDMM. 

Experiența de la Școala Gimnazială nr. 56 și nu numai, demonstrează faptul că tinerele generații pot învăța aceste abilități într-un mod distractiv și interactiv. Ei sunt viitorul și investiția în educația lor este un pas important către o societate mai sigură și mai bine pregătită pentru a face față situațiilor de urgență. 

Activitatea pentru clasele a VI-a și a VII-a la Școala nr. 56

 

Activitatea pentru clasele a VIII-a de la Școala nr. 56, la LTDMM