Cu siguranță, proiectul „Atelierele Biodiversității”, derulat de Asociația Informart s-a dovedit a fi o experiență captivantă și educativă pentru elevii implicați. De la explorarea Parcului Natural Văcărești, una dintre cele mai importante arii protejate urbane, până la incursiunea în pitorescul Parc Circului, fiecare etapă a adus oportunități unice de învățare și descoperire a biodiversității. 

Prima activitate, „Arii Protejate Urbane”, a reprezentat o incursiune în Parcul Natural Văcărești, unde elevii au avut ocazia să exploreze și să înțeleagă importanța conservării biodiversității. Alături de specialiștii din domeniul geografiei și botanicii, aceștia au descoperit specii de plante, copaci și fluturi, conștientizând legătura strânsă între conservarea biodiversității și beneficiile aduse mediului înconjurător. 

A doua oprire, în pitorescul Parc Circului, a evidențiat că natura poate să prospere chiar și în mijlocul agitației urbane. Cu un echipaj format din elevi curioși și ghizi pasionați de natură, această incursiune a dezvăluit o diversitate surprinzătoare de specii de plante și păsări în acest mic dar fermecător parc. Prin utilizarea aplicației PlantNet și ghidajul expert al celor specializați în biodiversitate, elevii au identificat și documentat o varietate impresionantă de specii. 

Este minunat să vezi elevi dedicați descoperirii și înțelegerii lumii naturale din jurul lor, iar aceste activități ne arată că educația și conștientizarea pot fi extrem de captivante și interactive. Cu fiecare astfel de experiență, se conturează și se promovează un stil de viață responsabil și conștient față de mediul înconjurător, într-o încercare de a transforma fiecare mediu urban într-un spațiu propice pentru biodiversitate. 

Prezentarea de astăzi, parte a proiectului Atelierele Biodiversității, a fost probabil la fel de captivantă și educativă ca și celelalte activități. Profesorii Cristian Ioja și Athanasios Gavrilidis, experți în domeniul biodiversității, au adus în fața elevilor din clasele a V-a, a IX-a și a X-a informații esențiale legate de importanța conservării biodiversității. 

Această prezentare a putut să aducă în atenție contextele specifice în care biodiversitatea este crucială, poate chiar prin exemple din experiența personală a celor prezenți sau prin studii de caz relevante. Elevii au avut ocazia să interacționeze, să pună întrebări și să împărtășească din cunoștințele și experiențele lor. 

Au fost discutate subiecte variate, de la importanța conservării speciilor de plante și animale, până la modalități prin care fiecare individ poate interacționa cu biodiversitatea. O parte captivantă a prezentării a fost momentul în care elevii implicați mai activ au fost recunoscuți și premiați pentru contribuția lor la discuțiile legate de biodiversitate. Acest tip de recunoaștere poate încuraja elevii să fie mai implicați și să își continue eforturile în protejarea mediului. 

Prezentarea din cadrul proiectului „Atelierele Biodiversității” a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru elevi de a înțelege și de a aprecia importanța conservării biodiversității. Experiența a contribuit la conturarea unei viziuni mai complete și mai profunde asupra relației strânse dintre diversitatea vieții și starea 

Această experiență, îmbinată cu activitățile anterioare din cadrul proiectului, a avut probabil un impact semnificativ în educarea și conștientizarea elevilor, cu atât mai mult la formarea unor cetățeni mai responsabili și implicați în protejarea mediului înconjurător. 

Puteți citi mai multe despre activitățile din priectul „Atelierele Biodiversității”:

https://liceulmincu.ro/2023/10/02/elevii-liceului-teoretic-dr-mioara-mincu-participanti-la-atelierele-biodiversitatii-in-parcul-natural-vacaresti/  

https://liceulmincu.ro/2023/10/13/explorarea-biodiversitatii-in-parcul-circului-o-aventura-educationala-in-mijlocul-naturii/  

 

Profesorii Cristian Ioja și Athanasios Gavrilidis, experți în domeniul biodiversității, au povestit despre biodiversitate și au oferit testimoniale pentru liceul nostru. Le puteți urmări mai jos: