Fiecare școală ar trebui să fie un loc sigur și propice pentru învățare, unde elevii se simt în siguranță, respectați și încurajați să-și dezvolte abilitățile. Pentru a sublinia importanța unui mediu educațional fără violență, a fost instituită Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli. Această zi specială, celebrată în fiecare an pe 30 ianuarie, aduce în prim-plan nevoia de a promova nonviolența în instituțiile de învățământ și de a încuraja formarea unui climat pozitiv. 

Scopul principal al acestei zile este de a atrage atenția asupra violenței în școli și de a promova metode alternative pentru rezolvarea conflictelor. Este o ocazie de a aduce în discuție problemele legate de hărțuirea școlară, violența fizică sau verbală, și de a identifica modalități constructive de a preveni și soluționa aceste situații. 

Profesorii, părinții și comunitatea în ansamblu au un rol crucial în a oferi modele pozitive și a promova comunicarea deschisă între toate părțile implicate. 

Un alt aspect deosebit de relevant în acest context este combaterea hărțuirii școlare. Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli ar trebui să fie un moment de reflecție asupra impactului hărțuirii și asupra modurilor în care aceasta poate fi prevenită. 

În plus, este esențial să se sublinieze importanța promovării unui climat de respect și înțelegere reciprocă. Elevii trebuie să fie încurajați să-și exprime opinii și să dezvolte abilități de ascultare activă. Prin implicarea activă a comunității școlare, se pot stabili norme și valori care să susțină nonviolența și să dezvolte o cultură a păcii în școli. 

 Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli reprezintă un moment oportun de reflecție și acțiune pentru toți cei implicați în procesul educațional. Prin promovarea educației și respectului reciproc, putem contribui la crearea unor școli în care fiecare elev se simte în siguranță, respectat și motivat să își atingă potențialul maxim. 

La liceul nostru, dedicăm întreaga perioadă acestui subiect, iar în cadrul orelor de dirigenție, dar și la Clubul de Wellbeing, consolidăm conștientizarea asupra acestui subiect prin activități specifice de grup.