Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Conferința Anuală a Modulului European de Nursing – București – 17 – 20 aprilie 2024
În perioada 17 – 20 aprilie 2024 Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” organizează Conferința Anuală a Modulului European de Nursing (European Nursing Module Annual Conference) la București.
La eveniment vor participa specialiști din domeniul medical, profesori coordonatori de la universități prestigioase, care pregătesc asistenți medicali, din peste 20 de țări europene precum: Belgia, Danemarca, Spania, Țările de Jos, Finlanda, Austria, Germania, Marea Britanie, Elveția, Serbia etc.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” organizează pentru a doua oară acest eveniment important, prima dată fiind gazdă în urmă cu 20 de ani, în anul 2004.
Mai multe informații despre eveniment: www.scoalacdavila.ro/conferinta-enm-2024/
Rețeaua European Nursing Module a fost înființată în anul 1994, odată cu întâlnirea oficială care a avut loc la Sussex, Marea Britanie. Principiul care a stat la baza creării rețelei ENM a fost acela de a dezvolta un program internațional de studiu pentru studenții de la universitățile care pregătesc asistenți medicali.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, cu o experiență în educație de peste 34 de ani, este prima școală din România membră a Modulului European de Nursing (ENM) din anul 1999.
∗∗∗
În cadrul Conferinței Anuale a Modulului European de Nursing, joi – 18 aprilie 2024, va avea loc dezbaterea cu tema: SECURING THE FUTURE OF NURSING. Evenimentul se va desfășura la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Clădirea Academia Română HIV – SIDA, Sala Nicolae Cajal, începând cu ora 15.00.
Vor participa invitați din domeniul medical din România, reprezentanți ai unităților sanitare, alături de reprezentanți de la universități prestigioase din Europa, membri ai Modulului European de Nursing. Subiectul central al întâlnirii vizează problema lipsei de personal din domeniul asistenței medicale, care afectează în prezent tot mai multe sisteme de sănătate la nivel mondial.
∗∗∗
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a lansat încă din anul 2022 un semnal de alarmă, prin studiul realizat împreună cu compania Frames, cu privire la nevoia stringentă a României de a forma asistenți medicali.
„Pe fondul migrației personalului specializat (medici, asistenți, infirmieri), situația asistenței medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar. România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenți medicali pentru a face față provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populației și de deteriorarea accentuată a sănătății categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni.” – se arăta în studiul lansat în 2022.
,,Nevoia de personal din clinici, din spitale, din cabinetele medicale din țară este uriașă și va crește semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populației. Chiar dacă numărul angajaților pregătiți de noi și de alte instituții a crescut în ultimii ani, multe dintre domeniile sanitare se confruntă cu o criză acută de personal, astfel că, raportându-ne la nivelul populației, mai avem nevoie de cel puțin 50.000 de asistenți medicali.’’ – afirma prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în România lucrau, în 2020, 137.589 de asistenți medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulți decât în 2015. Acestora li se adaugă alți peste 16.784 asistenți medicali cu studii superioare.
Potrivit datelor Eurostat, în pofida creșterii numărului de angajați în ultimul deceniu, numărul de medici și asistenți medicali rămâne cu mult sub mediile UE.
În 2019, existau 3,2 medici practicanți la 1 000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9) și 7,5 asistenți medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).
Potrivit „Studiului privind situaţia asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice din România”, realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, în ultimii 23 de ani numărul asistenților medicali a scăzut cu 25%, în timp ce numărul pacienţilor a crescut cu 12%.
Analiștii spun că este posibil ca numărul asistenților medicali plecați la muncă în străinătate să atingă cifra de 100.000, România fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenți medicali de pe piaţa muncii europene, în condiţiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenți medicali de până acum.
Un raport al International Council of Nurses (Consiliul Internațional al Asistenților Medicali – ICN) arată că pandemia de COVID-19 a înrăutățit mult starea fragilă a forței de muncă globale în ce privește asistența medicală.
Raportul sugerează că vor fi necesare până la 13 milioane de asistenți medicali suplimentari în următorul deceniu, aproape jumătate din forța de muncă actuală, de 28 de milioane.
Se așteaptă ca unul din șase asistenți medicali din lume să se pensioneze în următorii zece ani, ceea ce înseamnă că este nevoie de 4,7 milioane de asistenți medicali noi, pentru a-i înlocui doar pe cei care se pensionează.
Statisticile Frames arată că domeniul medical este pe locul 2 în topul joburilor de viitor din România, cu un estimat de 192.996 de poziții deschise în următorii ani.
,,În următorii ani vom asista la deschiderea a tot mai multor clinici destinate persoanelor în vârstă în condițiile în care îmbătrânirea populației se accentuează. La 1 ianuarie 2022, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%). Toți acești oameni, în următorii 10-15 ani vor ieși la pensie și vor avea nevoie de asistență medicală de specialitate’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit experților, asigurarea unor servicii de sănătate publică optime în viitor trebuie să se afle în prim-planul preocupărilor autorităților.
∗∗∗
Studiul Frames privind situația asistenței medicale din România a fost realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” în luna mai a anului 2022.
Studiul a folosit informații prezentate de Institutul Național de Statistică, ale Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), de la European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), din anchetele Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) și de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), precum și din alte surse naționale.
∗∗∗
Despre Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București a fost înființată în anul 1990, de dr. Mioara Mincu, personalitate marcantă a lumii medicale. Cu o experienţă de 34 de ani în domeniul Educaţiei pentru Sănătate, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a pus accent întotdeauna pe dezvoltarea competențelor profesionale și lingvistice ale elevilor, pentru a le facilita accesul într-un sistem medical din străinătate sau pentru a-i forma ca profesioniști de elită, care să lucreze în spitalele din România. În contextul actual european, schimburile de experienţă şi parteneriatele internaţionale devin o prioritate în formarea profesională a elevului.
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” oferă posibilitatea elevilor săi de a se forma ca asistenți medicali generaliști la standarde europene, de a-şi dezvolta competenţele profesionale şi lingivstice. Certificatul de absolvire este eligibil internațional.
Mai multe informații: www.scoalacdavila.ro
prof. Raluca Brad