În fiecare an, pe 9 mai, țările membre ale Uniunii Europene sărbătoresc Ziua Europei. Această zi reprezintă un moment de reflectare asupra valorilor fundamentale ale Europei: pacea, democrația, și unitatea în diversitate. Pentru comunitatea noastră școlară, Ziua Europei este o ocazie importantă de a celebra diversitatea culturală și de a înțelege mai bine istoria și valorile care definesc continentul nostru. 

Ziua Europei marchează aniversarea Declarației Schuman, un discurs istoric rostit în 1950 de către ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman. În acest discurs, Schuman a propus crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, o inițiativă care a stat la baza formării Uniunii Europene. Astfel, 9 mai a devenit un simbol al păcii și cooperării în Europa, înlocuind rivalitățile și conflictele care au caracterizat secolele anterioare. 

De-a lungul anilor, Uniunea Europeană a devenit o forță puternică în promovarea drepturilor omului, justiției sociale și protecției mediului. Prin programele sale educaționale, precum Erasmus+, tinerii au oportunitatea să exploreze alte culturi, să-și dezvolte abilitățile și să creeze legături cu alți europeni. În același timp, Ziua Europei ne amintește că, deși suntem diferiți în ceea ce privește limba, cultura și tradițiile noastre, suntem uniți în dorința de a construi un viitor mai bun pentru toți cetățenii europeni. 

Ziua Europei este mai mult decât o simplă sărbătoare; este o oportunitate de a celebra valorile comune ale Europei și de a promova înțelegerea și cooperarea între popoarele noastre. Într-o lume tot mai interconectată, este important să ne amintim că unitatea și diversitatea noastră sunt forțe care ne definesc și ne consolidează în fața provocărilor viitoare. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=bz3Smgin0Y0