De ce perioada adolescenței/liceului este atât de importantă pentru dezvoltarea abilitaților soft?

Avem trei nevoi de bază specifice adolescenței, aceea de autonomie, de conexiune și de creștere a competențelor esențiale pentru crearea unor procese de învățare bazate pe motivație intrinsecă. Se dezvoltă o serie de abilitați cum ar fi cele de comunicare, responsabilizare, autoeducare, rezolvare de probleme și conflicte, flexibilizare, empatie, gândire critică, lucru în echipă și etică. Formate în mediul de acasă, aceste abilitați soft cresc cel mai repede în timpul adolescenței, în interacțiunile cu colegii, prin socializare și învățarea valorilor și sunt transferabile în orice context. Pe de altă parte, nativii digitali au o nevoie ridicată de a înțelege procesul personal de învățare, de a avea control asupra lui și de a conecta învățarea școlară cu aspecte concrete din experiența personală sau chiar de a fi implicați activ în experiența de învățare. Liceenii de azi își doresc mai mult ca oricând să lucreze în echipă, să învețe din interacțiune, preferă noutatea, diversitatea și starea de bine. Astfel, în procesul de asumare a educației generației care face trecerea de la cultura cărții la cultura Facebook-ului și a Instagram-ului, cultivarea de valori precum adaptabilitatea, colaborarea, încrederea, eficacitatea, echitatea, autonomia ș.a. este esențială.

Metode prin care liceenii noștri învăță și își dezvoltă soft skills-urile:

1. Participarea la proiecte de grup dezvoltă abilități de colaborare, de comunicare și de leadership.
2. Prezentările orale îi ajută să își dezvolte modul de comunicare și să câștige încredere în sine.
3. Participarea la activitățile cluburilor extracurriculare din școală le oferă ocazia să își dezvolte  abilitățile de leadership, de comunicare, de colaborare, gestionarea de conflicte, învaţă din greșeli, capătă flexibilitate.
4. Organizarea unor evenimente le implică abilități de organizare și de gestionare a timpului
5. Jocurile de rol deschid comunicarea, empatia, flexibilitatea și capacitatea de rezolvare a problemelor
6.Programele de dezvoltare personală și team‑building sunt activități în grup pentru conștientizat și antrenat trăsături de caracter, gestionat emoții, dat și primit feedback, care ajută la îmbunătățirea abilităților de colaborare, comunicare asertivă și leadership.
7. Mentoringul este foarte util în dezvoltarea abilităților interpersonale și de dezvoltare personală.
8.Voluntariatul înseamnă punerea în contexte de lucru reale, îi scoate din zona de confort, dar are și multiple beneficii pentru clarificarea punctelor forte și extinderea oportunităților de carieră.
9. Prânzul cald pentru elevi și profesori asigură cadrul de socializare fundamentală. Mediul în care tânărul să se dezvolte este completat cu mediul familial. Părinții participă la evenimente și lectorate organizate de școală. Într-un liceu particular dedicat educației pentru știință, aplicarea tuturor acestor instrumente este posibilă și cu rezultate net pozitive.

Citește articolul integral aici, pagina 86: https://revistacariere.ro/wp-content/uploads/2023/04/Cariere-283-1.pdf