În fiecare an, la data de 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, un eveniment instituit oficial prin Legea nr. 53/2013. Inițiativa legislativă care a stabilit această zi a fost depusă în anul 2011 de un grup de 166 de parlamentari, reprezentând toate grupurile politice din Senat. După ce a trecut prin toate etapele procedurale, legea a fost aprobată de Senat în 6 decembrie 2011, de Camera Deputaților la 19 februarie 2013, și a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013. Legea a intrat în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită atât pe teritoriul României, cât și în străinătate, prin intermediul reprezentanțelor diplomatice, Institutelor Culturale Române și altor instituții românești din diaspora. Manifestările dedicate acestei zile includ programe și evenimente cultural-educative cu caracter evocator sau științific. De asemenea, în semn de respect, Drapelul României este arborat în această zi, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune sunt încurajate să includă în programele lor materiale dedicate acestui eveniment. Legea a fost ulterior completată prin Legea nr. 290/2013, care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice necesare aplicării legii, în colaborare cu comisiile de cultură ale Parlamentului.

În anul 2011, mai multe asociații și organizații românești din Serbia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina au decis să adopte ziua de 31 august drept Ziua Limbii Române, ca sărbătoare națională pentru comunitățile românești din aceste țări. Din 2012, această zi a fost sărbătorită de toate aceste comunități, iar alte organizații românești din lume au fost încurajate să facă același lucru.

În 2024, Ziua Limbii Române este marcată prin numeroase evenimente culturale. Pe 31 august 2024, Cvintetul vocal ANATOLY al Operei Brașov va susține concertul „Suflet de român” în Piața Sf. Ioan din Brașov, un eveniment deosebit organizat special pentru a marca această zi importantă.

Ziua Limbii Române continuă astfel să fie un prilej de reafirmare a identității și valorilor culturale românești, atât în țară, cât și peste hotare.

Ne bucurăm să marcăm și în acest an Ziua Limbii Române, o sărbătoare care ne reunește sub semnul identității și al valorilor noastre culturale. Este o ocazie specială pentru toți cei care iubesc și prețuiesc limba română, fie că sunt în România sau în comunitățile românești din întreaga lume. Această zi ne reamintește de importanța limbii în păstrarea și promovarea tradițiilor noastre, în consolidarea legăturilor dintre noi și în exprimarea spiritului național.

Fiecare cuvânt rostit sau scris în limba română contribuie la continuitatea unei moșteniri culturale de neprețuit, pe care avem datoria să o protejăm și să o transmitem mai departe, generațiilor viitoare. Ne bucurăm să fim parte din această sărbătoare și să onorăm limba română prin evenimentele organizate, prin poezie, muzică și toate formele de exprimare culturală care ne definesc ca națiune.