Scrisoarea descoperită recent, scrisă de Albert Einstein, arată legătura dintre fizică și biologie cu șapte decenii înainte de apariția dovezilor științifice. Rândurile scrise reprezintă o comoară pentru întreaga lume.

Documentul din 1949, necunoscut anterior, a fizicianului și laureatului Nobel, dezvăluie gândirea lui Einstein asupra albinelor, păsărilor și fizicii. Acesta vorbește despre noile principii ale fizicii care ar putea proveni din studierea simțurilor animalelor.

Este o poziție care încă se studiază în fizică și în prezent, care are în vedere înțelegerea modului în care unele viețuitoare, cum ar fi păsările și albinele, își găsesc drumul în jurul lor.

Un studiu recent, condus de Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, discută despre modul în care descoperirile actuale la păsările migratoare susțin gândirea lui Einstein de acum 72 de ani.

Scrisoarea a fost trimisă cercetătorilor de către Judith Davys – Einstein i-o adresase răposatului ei soț, cercetătorul Ghyn Davys.

Profesorul asociat al RMIT, Adrian Dyer, a publicat studii semnificative asupra albinelor și este autorul principal al noii lucrări despre scrisoarea lui Einstein, publicată în Journal of Comparative Physiology.

Dyer a spus că scrisoarea arată cum Einstein a prevăzut noi descoperiri care ar putea proveni din studierea animalelor.

„La șapte decenii după ce Einstein a propus o nouă fizică ce ar putea proveni din percepția senzorială a animalelor, vedem descoperiri care ne împing înțelegerea dincolo de ceea ce știam despre navigație și despre principiile fundamentale ale fizicii”, a spus el.

Întâlnirea cheie dintre Einstein și Davys

Einstein a fost unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului al XX-lea, precum și un excelent comunicator. Imaginația sa a ajutat la modelarea multor tehnologii care definesc era informațională de astăzi. De exemplu, teoria relativității a lui Einstein guvernează structura pe scară largă a universului, care permite corecții pentru sistemul GPS utilizat pe smartphone-urile noastre.

În 1933, Einstein a părăsit Germania pentru a lucra la Universitatea Princeton din Statele Unite. Aici, în aprilie 1949, l-a întâlnit pe omul de știință Karl von Frisch la o prelegere. Von Frisch a fost în vizită la Princeton pentru a-și prezenta noile cercetări despre cum ar naviga albinele mai eficient, folosind modelele de polarizare a luminii. A doua zi după ce Einstein a participat la prelegerea lui von Frisch, cei doi cercetători au avut o întâlnire privată.

„Este de gândit că investigarea comportamentului păsărilor migratoare și a porumbeilor purtători poate duce într-o zi la înțelegerea unui proces fizic care nu este încă cunoscut”, a scris Einstein.

„În mod remarcabil, este clar prin scrisul său că Einstein a prevăzut că noi descoperiri ar putea proveni din studierea comportamentelor animalelor”, a spus profesorul Andrew Greentree, fizician la RMIT.

La mai bine de 70 de ani de când Einstein a trimis scrisoarea, cercetările dezvăluie secretele modului în care păsările migratoare zboară mii de kilometri pentru a ajunge la o destinație precisă. În 2008, cercetările asupra unor păsări cântătoare asupra cărora au fost atașate emițătoare radio au arătat în premieră că acestea folosesc o formă de busolă magnetică drept ghid principal de orientare în timpul zborului.

O teorie privind originea simțului magnetic al păsărilor stipulează că acestea s-ar folosi de inseparabilitatea (entanglement) și de aleatoriul (randomness) cuantic. Ambele concepte au fost propuse pentru prima dată de Einstein, relatează phys.org.

Scrisoarea către Ghyn Davys arată deschiderea minții lui Einstein față de posibilitățile noi observate în natură.

 

sursa: https://scitechdaily.com/recently-discovered-letter-written-by-albert-einstein-discusses-link-between-physics-and-biology-seven-decades-before-evidence-emerges/

 

prof. Raluca Brad