Noile rezultate experimentale din CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară) și Fermilab confirmă existența oderonului, a cărui ipoteză a fost formulată de cercetătorul Basarab Nicolescu, românul care a luat aur la prima Olimpiadă Internațională de Matematică din istorie, anunță Universitatea Babeș-Bolyai.

Analiza rezultatelor recent obținute în cadrul acceleratorului de particule LHC din CERN și a Tevatronului de la Fermilab au confirmat ipotezele formulate de profesorul Basarab Nicolescu și de fizicianul polonez Leszek Lukaszuk, în anul 1973, privind existența oderonului, anunță Universitatea Babeș-Bolyai.

Cei doi teoreticieni, prin calculele efectuate acum aproape 50 de ani, au explicat, în cadrul teoriei teoremelor asimptotice, asimetriile observate în secțiunile eficace de împrăștiere dintre ciocnirile de proton-proton și proton-antiproton, presupunând existența unei mediatoare de forțe cu proprietăți stranii, numită de către ei „oderon”. Mai târziu, în cadrul cromodinamicii cuantice (formalismul matematic prin care descriem interacțiunile tari dinăuntrul nucleelor) s-a redefinit această particulă ca fiind o stare stranie a materiei, o legătură inedită între trei gluoni (particule elementare care leagă între ei quarcii). De aproape 50 ani însă oderonul a rămas o enigmă a fizicii, existența sa nefiind riguros demonstrată în fizica experimentală a particulelor elementare, precizează Universitatea Babeș-Bolyai într-un comunicat remis EduPedu.ro.

„Rezultatele noi obținute de către CERN și Fermilab au arătat că predicțiile profesorului Nicolescu se confirmă riguros. Aceste rezultate au fost extrem de mediatizate în ultimele luni de publicații de prestigiu din întreaga lume. Mai este de menționat faptul că analize similare efectuate pe date cu statistici mai slabe de către Basarab Nicolescu în 2018 au indicat și ele o primă confirmare experimentală. La origine, numele „oderon” provine din cuvântul englez „odd” (impar, straniu)”, explică instituția de învățământ superior.

Cariera academică a profesorului Basarab Nicolescu este legată de laboratoarele CNRS din Franța până în anul 2008, când s-a pensionat. A lucrat la Institutul de Fizică Nucleară, Divizia de Fizică Teoretică, Orsay, și ulterior la Laboratorul de Fizică Nucleară și Energii înalte, Universitatea Paris. În 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Este Doctor Honoris Cauza al mai multor universități din lume. În prezent, prof. Basarab Nicolescu este conducător de doctorat și profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Basarab Nicolescu este și primul român care a câștigat medalie de aur, în istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică. S-a întâmplat chiar la prima ediție a competiției internaționale, organizată în 1959, în România.

sursa: https://www.edupedu.ro/noile-rezultate-experimentale-din-cern-si-fermilab-confirma-existenta-oderonului-a-carui-ipoteza-a-fost-formulata-de-cercetatorul-basarab-nicolescu-care-este-romanul-care-a-luat-aur-la-prima-olimpia/

prof. Raluca Brad