În perioada aceasta, când se desfășoară la Tokyo Jocurile Olimpice, un alt eveniment olimpic ar fi trebuit să fie găzduit – Olimpiada Internațională de Chimie. Însă, din cauza restricțiilor pandemice, olimpiada s-a organizat anul acesta online, fiecare elev rămânând fizic în țara lui. Mai mult, organizatorii au fost nevoiți să renunțe la proba practică de laborator, poate cea mai importantă pentru un viitor cercetător chimist, fiindcă efectiv nu ai cum să organizezi experimente de laborator online.

Patru tineri au reprezentat anul acesta România la nivel internațional, iar olimpiada a avut loc fizic într-un amfiteatru al Universității din București. Cei patru sunt Mircea-Raul Bodrogean și Alexandru Cătălin Dianu, ambii de la Liceul Internațional de Informatică din București, Ștefan Dimitriu, de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov și Tudor Lile, de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Coordonatorul profesorilor care au pregătit lotul românesc este academicianul Marius Andruh, președinte al Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021.

Proba teoretică a fost găzduită de Universitatea din București, în amfiteatrul „Grigore Moisil”

Deși proba în sine a început de dimineață și a durat 5 ore, elevii au rămas în sala de examen până la 6 seara din cauza diferențelor de fus orar dintre țările participante. Pe scurt, toți au avut aceleași subiecte, dar au susținut testul în momente diferite.

Dincolo de lipsa părții practice de laborator, elevii au pierdut anul acesta și experiența socială, umană. Olimpiadele internaționale sunt evenimente complexe care, dincolo de concurs în sine, au mai multe roluri, iar cel social este esențial fiindcă leagă primele prietenii dintre viitori cercetători și oameni de știință care vor forma peste 20 de ani comunitatea academică în domeniile respective. Desigur, nu toți urmează o carieră pe acest drum, dar întâlnirea fizică dintre tineri brilianți și cu pasiuni comune este amintirea cea mai frumoasă pe care o păstrează de la aceste evenimente.

Mircea Bodrogean

„Am fost în 2019 la Olimpiada Internațională de Chimie, eram în clasa a X-a, și s-a ținut în Franța, a fost fizică olimpiada și a fost o diferență destul de mare. Spre exemplu, acum, japonezii au organizat un spațiu virtual în care să participăm la diverse activități și să comunicăm cu alți participanți, dar în ciuda efortului, care e de apreciat, partea fizică lipsește în sensul că, de obicei, erau multe excursii, mult timp liber de discutat cu ceilalți participanți, mai era cina festivă cu profesorii unde discutam ce am făcut, cum a fost olimpiada. Da, se simte o diferență, dar e de apreciat efortul organizatorilor”, a povestit Mircea Bodrogean, de la Liceul Internațional de Informatică din București.

„Subiectele au fost dificile, ca de obicei, dar la asta ne așteptăm, nu am venit să primim puncte gratis, trebuie să luptăm pentru fiecare punct”

Despre olimpiada care a avut loc miercuri, Tudor Ilie, elev al Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad, spune că cele 5 ore au trecut repede, dar au fost obositoare.

Tudor Ilie

„După desfășurarea probelor a mai trebuit să așteptăm pentru că, fiind organizată de la distanță olimpiada, echipele din alte țări dau proba la o oră diferită în funcție de fusul orar, ca să fie ok pentru toată lumea, să nu se trezească nimeni cu noaptea-n cap să dea proba. Sincer, olimpiada în varianta online este mult mai puțin stresantă pentru că am dat o mare parte din probe de acasă și într-un mediu familiar nu te mai stresezi – cum o să dorm noaptea, cum o să mă acomodez cu fusul orar – dar clar lipsește interacțiunea cu alte persoane cu care am legat prietenii. Încă mai vorbim, am prieteni din toată lumea, era o experiență complet diferită, nu o mai pot asemăna cu nimic experiența aceea.

Subiectele au fost dificile, ca de obicei, dar la asta ne așteptăm, nu am venit să primim puncte gratis, trebuie să luptăm pentru fiecare punct. Este a patra olimpiadă internațională la care particip. E o oarecare presiune, ca de obicei, dar sunt bucuros că am fost selectat să reprezint țara. Acum nu am avut emoții foarte mari, eu am absolvit clasa a XII-a, deci era ultimul lucru care mă mai ținea să intru în vacanță, deci mai mult aveam emoții că intru în vacanță în sfârșit”, a povestit el.

Tudor spune că l-a pasionat chimia de la primele ore pe care le-a avut în clasa a VII-a și că este „știința de mijloc dintre fizică și biologie, care cumva face ca amândouă să aibă sens.”

Pandemia a afectat modul în care învață. „În ultima perioadă nu prea am lucrat în laborator și acum am avut doar proba teoretică, pentru că accesul în laborator nu a fost permis o perioadă mare de timp și pregătirea… e greu să pui un număr de ore pe ea pentru că unele zile sunt foarte productive și lucrezi și câte 6 ore, alte zile simți că nu poți să faci nimic. La pregătire contează calitatea, nu cantitatea.”

Coordonatorul lotului olimpic de Chimie al României, profesorul și academicianul Marius Andruh, a explicat pentru Edupedu.ro că, la subiecte, singura diferență față de anii precedenți a fost proba practică, în rest, partea teoretică a fost la fel de dificilă.

„Faptul că elevii s-au descurcat, pe noi ne-a bucurat fiindcă înseamnă că există interes pentru chimia la nivel înalt. În ansamblu, bineînțeles că nu se compară cu experiența de dinainte de pandemie. Când se întâlneau toți la olimpiadă în altă țară se legau prietenii între ei, lucrurile astea nu pot fi înlocuite. Componenta asta socială contează enorm, din păcate asta a fost conjunctura de anul acesta. Aproape toți ar fi fost la prima sau la a doua olimpiadă internațională acum, ar fi descoperit acolo tineri cu preocupări comune, s-ar fi legat niște conexiuni. E un eveniment complex la care visează să participe de ani de zile, nu să stea închiși într-un amfiteatru și asta să fie olimpiada lor internațională. Când se organizează real, o astfel de olimpiadă este la fel ca o olimpiadă sportivă, cu festivități de deschidere și închidere spectaculoase, este o altă experiență”, a spus Andruh.

 

sursa: https://www.edupedu.ro/olimpiada-internationala-de-chimie-gazduita-de-japonia-s-a-desfasurat-online-anul-acesta-andruh-e-un-eveniment-complex-la-care-elevii-viseaza-sa-participe-nu-sa-stea-inchisi-intr-un-amfiteatru-si/

 

 

prof. Raluca Brad