15 Ianuarie este și va fi mereu o zi închinată memoriei lui Mihai Eminescu. Poetul tuturor vârstelor și totodată poetul veșniciei, Eminescu își descoperă fiecăruia dintre noi spiritul său creator polivalent pe măsura căutărilor noastre. Un creator de limbă, un fin observator și cunoscător al firii umane și al națiunii românești în toată ființa și simțirea ei , un genial poet și scriitor, Eminescu este unul dintre marile daruri pe care România l-a primit și totodată una dintre valorile culturii universale.

„Eminescu nu este un autor, este un întreg Univers. Știm atât de puține despre acest vast Univers! A încerca să faci lumină în acest univers, este ca și când aprinzi o candelă într-o catedrală… va aduce puțină lumină, dar va împrăștia puțin întunericul”, a afirmat actrița Oana Pelea.

Înțelegem cuvintele Oanei Pelea ca pe o invitație la descoperire a operei și a vieții marelui poet. Citiți-i astăzi măcar o poezie și căutați să pătrundeți bogăția de sens a vieții, pe care ne-a decoperit-o în toate scrierile sale.