Dragi elevi,

În perioada 3-5 Februarie 2023 vă propunem o călătorie de învățare la Vălenii de Munte, organizată de echipa de tineri psihologi ”Learning Jurney”.

Programul Skills for Lifetime este o experiență foarte utilă pentru orice adolescent cu ateliere de comunicare si relaționare.  În cele trei zile împreună vor fi organizate activități de cunoaștere și gestionare a emoțiilor, consiliere vocațională, activități de mentorat și dezvoltarea abilităților sociale.

Prin intermediul programului oferit de echipa „Learning Journey” , elevii beneficiază de:

  • Cazare și masă asigurată pentru 2 nopți și 3 zile, în afara orașului
  • Patru ateliere cu 12 ore de dezvoltare personală
  • Seri sociale cu activități de cunoaștere și coeziune a grupului
  • Posibilitatea alegerii uneia dintre cele 4 teme disponibile, în funcție de interes și nevoi
  • Diplomă de participare

Costurile pachetului: 600 lei

 

Atelierele cuprinse în program

 

ATELIER 1: COMUNICARE ASERTIVĂ

Ne vom concentra pe ce înseamnă un mod de comunicare asertivă cât și experimentarea câtorva tehnici de dezvoltare în acest sens Este vorba despre consolidarea unui mod sincer, respectuos, direct argumentat, de a exprima gânduri, sentimente, nevoi. Asertivitatea este cea mai eficientă modalitate de solutionare a problemelor interpersonale. Comunicarea directă, deschisă și sinceră permite recepționarea mesajelor fără blocaje și distorsiuni, ceea ce menține și îmbunătățește relațiile cu ceilalți. Capacitatea de a comunica în mod asertiv sentimentele, emoțiile și gândurile fără a leza integritatea celorlați, reprezintă un mod eficient de comunicare.

Lange și Jacubowski (1976) susțineau că „asertivitatea implică apărarea drepturilor personale și exprimarea gândurilor, sentimentelor și convingerilor în mod direct, onest și adecvat, fară a viola drepturile altei persoane”.

ATELIER 2: ÎMBUNĂTĂȚIREA RELAȚIILOR

Îmbunătățirea relațiilor reprezintă un efect clar și benefic al atitudinii asertive în raport cu ceilalți. Elevii vor consolida abilitățile de relaționare cu oamenii din jurul lor. Impactul dezvoltării relaţiilor interpersonale se reflectă mai bine pe termen mediu şi lung în gradul de coeziune al claselor, în conduita fiecărui elev în parte atât în mediu şcolar, cât şi în cel familial, şi în integrarea optimă socio-profesională a tinerilor formaţi.

Criteriul utilizat în ceea ce priveşte o posibilă clasificare a relaţiilor interpersonale în clasa de elevi îl reprezintă nevoile şi trebuinţele psihologice resimţite de elevi atunci când se raportează unii la alţii.

ATELIER 3: LIMITELE PERSONALE

Ce sunt limitele personale Prin creșterea conștientizării de sine, a valorii personale și a dorințelor proprii se conturează și granițe și limite sănătoase ale elevilor, care vor putea fi comunicate în mod constructiv. Limitele personale – o premisă indispensabilă pentru relații sănătoase. Avem capacitatea de a spune NU atunci când nevoile, valorile și interesele noastre sunt incongruente cu cerințele sau așteptările celorlalți sau a spune STOP atunci când alții ne încalcă granițele.

Cu alte cuvinte, nu acționăm din teama de respingere sau din dorința de validare cu orice cost, înțelegem că alegerile noastre pot supăra, dar că acesta nu este un motiv suficient pentru a alege diferit și că modul în care ceilalți răspund limitelor noastre ține în primul rând de ei și de sistemul lor de valori și experiențe de viață.

ATELIER 4: FEEDBACK ÎN COMUNICARE

Feedback-ul este un instrument folosit permanent, indiferent de domeniu, atât în viaţa personală, cât şi în viaţa profesională. Vom învăţa împreună cum trebuie folosit feedback -ul pentru a avea rezultate şi cum nu trebuie folosit astfel încât să nu se transforme într-un bumerang ce se poate întoarce împotriva noastră. Feedback-ul trebuie să fie o reacţie la un comportament. Mai exact, ceea ce ai simţit TU în momentul în care ai interacţionat cu fenomenul!

În interacțiunea interpersonală sunt luate în considerare trei sarcini principale: în primul rând, percepția interpersonală; în al doilea rând, înțelegerea; în al treilea rând, formarea de relații interpersonale, precum și asigurarea impactului psihologic. Toate acestea se pot dezvolta armonios pe baza feedback-ului primit de la cei din jur.

Cei interesați să participe pot contacta dirigintelele clasei pentru încriere.

Ramona Bandrabur