Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Puzzleday
Astăzi, pauza mare a avut un caracter aparte. International day of puzzle ne-a provoacat pe 31 ianuarie la o întrecere de realizare a puzzle-urilor preferate. Fiecare clasă și-a adus un joc de puzzle tematic educative, cu 500 sau1000 de piese, s-au format echipele, și-au suflecat mânecile și s-au pus pe treabă. Rezultatele le vom vedea expuse în fiecare clasă. Gândirea strategică pe care jocul o cere ajută în viitor în alegerea metodelor corecte de rezolvare a sarcinilor. Prin puzzle antrenăm capacitatea de a vedea sarcina din unghiuri diferite, de a lua decizii dificile, de a acorda atenție simultan: formei elementului, imaginii, succesiunii de asamblare, rezultatul muncii.
Din istoria puzzle-ului
Primul Puzzle a fost inventat acum mai bine de 257 ani de către un profesor de geografie …. care dorea să îi învețe pe elevii săi denumirile țărilor.
Cel mai mare puzzle realizat este „Memorable Disney Moments”. El conține 40.320 de piese și prezintă 10 scene din cele mai îndrăgite desene animate Disney. Timpul estimat de producători pentru a realiza acest puzzle a fost de aproximativ 600 de ore.
Iată 10 beneficii ce le are jocul de puzzle pentru dezvoltarea copilului:
- Coordonarea.Puzzle-uri dezvolta abilitățile motorii fine ale mâinilor, coordonare și raţionamentul în spațiu. Puzzle-uri sunt, în primul rând, o mulţime de detalii mici. De aceea, atunci când copilul asamblează imaginea el nu doar ține piesa dar și le aranjează în mod corespunzător. Dezvoltând astfel orientarea în spațiu și coordonarea, copilul va fi capabil să evite problemele cu scrierea și vorbirea.
- Gândire strategică.Antrenează capacitatea de a vedea sarcina din unghiuri diferite, și a lua decizii dificile. Copilul învață să acorde atenție mai multor factori simultan: forma elementului, imaginea, succesiunea de asamblare, rezultatul muncii. Acest lucru va ajuta copilul în viitor să aleagă metodele corecte de rezolvare a sarcinilor.
- Imaginația. Puzzle-uri dezvolta imaginația.Copilul trebuie să-şi imagineze ceea ce asamblează iar în timpul asamblării puzzle-ului să păstreze imaginea în minte și să compare cu ceea ce face.
- Independență.Puzzle-ul învață copilul să ia propriile decizii, să caute un răspuns fără ajutorul unui adult. Libertate totală de a acţiona de sine stătător îl ajută să creadă în propriile forţe. În viitor, copilul va fi capabil să ia cu uşurinţă propriile decizii.
- Concentrare.Puzzle-ul ajută la îmbunătăţirea atenției. În timpul asamblării imaginii, copilul învață să nu fie absent de la procesul de joc, ci să se concentreze la momente importante. Acest fapt îi va fi util la școală și mai târziu în viaţă.
- Memorare.Antrenează memoria. Puzzle-urile, crează uneori dificultăți chiar și pentru adulți, iar pentru un copil este mult mai greu. Acest joc ajuta copii să memoreze cantităţi mari de informații, care leagă rezultatul de imaginea originală.
- Armonie.Face copilul să fie mai calm și asiduu, ajută să transfere atenția și să se relaxeze, să se odihnească după o zi de școală și de la probleme minore.
- Perseverență.O imagine mare asamblată de sine stătător îmbunătăţeşte stima de sine și învață copilul nu să renunțe la “problemele mari”.
- Extinde orizonturi.Deseori imaginile jocului de puzzle reprezintă poze a unor locuri binecunoscute, atracţii turistice și oraşe precum și reproduceri ale unor artişti celebri. Grație acestor imagini, copilul învaţă numele artiştilor, denumiri, oraşe și alte lucruri utile. Astfel cunoştinţele copilului se dezvoltă chiar și în timpul jocului.
- Comunicarea cu părinţii.Ajută la comunicarea cu părinţii. În timpul asamblării pieselor de puzzle, copilul se relaxează și devine mai comunicativ. În timpul jocului, părinţii pot afla uşor cu ce problemele se confruntă copilul și îi ajută să iasă din această situaţie.
Prof Ioana N. Rădulescu și Ramona Bandrabur
Foto: Eleva Medeea Cristea
Sursa: https://puzzleday.md/ro/news/10-beneficii-ale-jocului-de-puzzle