Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
Schema generală a transfuziilor descoperită prin experiment
Astăzi la ora de pregătire pentru biologie am vorbit despre grupele de sânge și schema generală a transfuziilor. Prin experimentul realizat cu patru soluții de apă și apă colorată, fiecare reprezentând câte o grupa de sânge, elevii au putut observa modul în care se pot realiza transfuziile de sânge între grupe diferite.
https://www.youtube.com/watch?v=sKAPWn3O3II
Grupa O – paharul cu apa
Grupa A – paharul cu apa roșie
Grupa B – paharul cu apa albastră
Grupa AB – paharul cu amestecul de apa roșie și albastră (mov)
”Experimentul nostru a constat în turnarea câte unei soluții ce reprezenta o anumită grupă în fiecare dintre cele 4 pahare primite inițial. Indiciul care arăta că transferul de sânge cu grupe diferite nu este posibil era schimbarea culorii apei din pahar”, a explicat profesorul de biologie Costin Bătrânescu.
De exemplu, Grupa 0 fiind apa, prin adaugare în toate celelalte pahare nu schimba culoarea soluțiilor. De aici, elevii au tras concluzia ca Grupa O este donator universal.
Dacă AB, adică apa mov, a fost turnată câte puțin peste apa simplă, roșie și albastra, acestea își schimbau nuanțele. Concluzia: AB nu poate dona decât lui AB.
Observațiile au fost notate într-o fișă și astfel elevii au realizat schema generală a transfuziilor folosindu-se de datele culese din experiment. Cu siguranță, învățarea prin descoperire este o metodă care ajută la înțelegerea și fixarea cunoștințelor.
Ramona Bandrabur