Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu” este partener în proiectul Erasmus BEAT IT din Croația, implementat de organizația Udruga Better Me – Zagreb și Asociația Youth on the Move.

În ultimii ani, pandemia a lovit întreaga lume, iar copiii au fost afectați în mod diferit. Cu toate acestea, mulți dintre ei au avut de înfruntat provocări majore, pierderi și stres emoțional, care au schimbat modul de a gândi și de a acționa. În acest context, proiectul Erasmus BEAT IT din Croația,  propune o soluție inovatoare pentru a-i ajuta pe tineri să-și exprime experiențele și să găsească puterea de a merge mai departe. Prin intermediul unui album muzical cu 10 piese, tinerii vor folosi muzica și instrumentele de educație non-formală pentru a-și exprima speranțele și gândurile pentru viitor. Acest proiect nu numai că îi va ajuta pe tineri să-și exploreze propriul mod de a deveni mai puternici, dar le va oferi și o platformă pentru a împărtăși și a inspira alți tineri din întreaga lume. În acest sens, proiectul Erasmus BEAT IT reprezintă o oportunitate unică de a conecta tineri din diferite medii culturale (4 țări participante – Italia, România, Ungaria, Slovenia) și de a-i ajuta să-și dezvolte creativitatea și încrederea în sine.

Din partea liceului nostru participă o echipă de trei elevi, coordonați de Prof. dr Ioana Rădulescu, Director adjunct al liceului nostru. În perioada 29-31 Martie, doamna Ioana Rădulescu și Cristina Milutinovici de la clasa a IX-a participă la un scurt trip de organizare a activităților ce se vor desfășuta în perioada 11-22 Aprilie.

Vă prezentăm un jurnal de călătorie

Ziua 1 – Marți, 29 Martie 2023

Astăzi am început cea mai lungă zi a anului,. Eu și Cristina eram la ora 2 dimineața în drum spre aeroport, obosite dar entuziasmate, de primul nostru proiectul Erasmus BEAT IT din Croația, implementat de organizația Udruga Better Me – Zagreb și al Asociației Youth on the Move . Scurta noastră escală la Belgrad ne-a dat un pic de emoții prin întârzierea avionului, însă dimineața la 7.45 a început cu primul nostru contact cu transportul public din Zagreb. Am luat troleele albastre de la Aeroport până în centrul orașului Zagreb unde am simțit razele soarelui destul de reci cum se răsfrâng pe fețele noastre.

Dornice și nerăbdătoare să ne conectăm cu oameni noi și să învățăm lucruri noi despre cultura și istoria lor,  ne-am simțit pregătiți să înfruntăm orice provocare și să găsim soluții  – dureri de urechi, cazare târzie, întărzieri de avion, decalajul de somn, conexiuni interupte la internet etc.

Pe parcursul zilei, după o binemeritată pauză de somn am avut oportunitatea de a explora orașul și de a admira arhitectura unică a clădirilor vechi și noi. Am încercat mâncăruri locale și am băut cafea croată într-una dintre cele mai populare cafenele din oraș.

Arhitectura orașului Zagreb este un amestec fascinant de stiluri istorice și moderne. Orașul este împărțit în două părți principale: partea de sus (Gornji grad) și partea de jos (Donji grad). Gornji grad este centrul istoric al orașului și găzduiește multe clădiri vechi, inclusiv catedrala gotică Sfântul Ștefan și biserica barocă Sfântul Marcu. Pe de altă parte, Donji grad este o zonă mai modernă și comercială, cu multe clădiri din secolul al XIX-lea și al XX-lea. Aici se găsesc și parcuri, piețe și grădini publice, precum și numeroase cafenele și restaurante care servesc mâncăruri locale și internaționale. Pe lângă terasele de pe străzile principale, orașul Zagreb are și multe grădini și spații verzi, care oferă o oază de liniște și relaxare în mijlocul orașului. De exemplu, Parcul Maksimir este unul dintre cele mai mari și mai populare parcuri din oraș, cu alei de promenadă, lacuri, terenuri de sport și grădini botanice. Alte spații verzi notabile includ Grădinile botanice ale Universității din Zagreb și Parcul Zrinjevac, care este cunoscut pentru statuile sale impresionante și pentru evenimentele culturale care au loc aici în timpul verii.

Ceea mai intersantă parte  a orașului Zagreb o constituie terasele în mijlocul străzii. Aceste terase se găsesc în centrul orașului și sunt locuri preferate pentru relaxare și socializare. De obicei, aceste terase sunt amenajate pe trotuarele lățite sau în zonele pietonale din mijlocul străzilor principale, oferind o experiență unică de a savura o băutură sau o gustare în mijlocul vieții urbane agitate.

În ansamblu, Zagreb este un oraș vibrant și plin de viață, cu o mulțime de activități interesante și locuri de vizitat pentru toți cei care iubesc aventurile urbane și cultura locală.

Spre seară, am participat la o activitate de socializare la Nurkano, cu ceilalți participanți din proiectul nostru – Italia, Ungaria, Croația, Slovenia. Nurkano este un restaurant popular din centrul orașului Zagreb, care servește o varietate de feluri de mâncare din bucătăria internațională, dar și preparate tradiționale croate. De la fructe de mare și paste, la grătar și deserturi, meniul restaurantului Nurkano oferă opțiuni pentru toate gusturile și preferințele.

In drumul nostru spre Nurkano, am descoperit ca centrul orașului Zagreb este o zonă aglomerată și plină de viață, cu multe magazine, cafenele, baruri și restaurante de top. Piața centrală a orașului, Trg Bana Jelačića, este un loc popular pentru întâlniri și socializare, cu multe terase care oferă o experiență unică de observare a vieții urbane.

La mulți ani Cristina!

Ziua plină de aventuri interesante în Zagreb, nu s-a incheiat fără a le ura din toata inima gânduri bune si apreciere maximă, colegelor care și-au sărbătorit onomastica astazi -Cristina Milutinovici si Pati Pieniazek. Zagreb este un oraș minunat pentru a petrece timpul într-o atmosferă relaxantă și distractivă.

În ciuda oboselii noastre inițiale, am finalizat ziua cu entuziasm și dorința de a explora și mai mult orașul și cultura croată, plini de energie și motivati să facem din această experiență Erasmus din Croatia una memorabilă și productivă.

Zagreb-ul este un oraș vibrant și plin de viață, cu o mulțime de activități interesante și locuri de vizitat pentru toți cei care iubesc aventurile urbane și cultura locală si abia asteptam sa il descoperim!

Prof. Ioana N. Rădulescu