Într-o societate în care cunoștințele despre primul ajutor sunt cruciale, elevii de la Școala Gimnazială nr. 156 au avut ocazia de a explora acțiunilor de prim ajutor. Săptămâna aceasta, elevii au participat, chiar în școala lor, la activități axate pe abilitățile vitale de prim ajutor. 

Resuscitarea cardio-pulmonară, manevra Heimlich și evaluarea rapidă a stării unei persoane conform metodei PAS (privește, ascultă, simte) au constituit fundamentul acestei experiențe educative. 

Coordonată și susținută de doamna Prof. Cristina Costache, profesor de Nursing la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” și profesor de Educație pentru Sănătate la Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, activitatea a beneficiat de contribuția unei echipe dedicate formată și din elevi de la clasele a IX-a și a X-a, alături de Florina Nănescu. 

„Educarea copiilor în domeniul primului ajutor este esențială pentru pregătirea unei generații mai informate și mai active atât cu propria protecție, cât și cu protejarea oamenilor din jur. Scopul acestei demonstrații este ca toți copiii să evite pericolele din viața de zi cu zi și să știe cum să acționeze în cazuri de urgență. Cunoștințele de acordarea a primului ajutor ar trebui să fie accesibile tuturor drept un act umanitar absolut necesar care abilitează oamenii să salveze vieți. A avea cunoștințe de prim ajutor sporește capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a stabiliza leziunile grave și pentru a crește șansele de supraviețuire ale unei victime.” precizează prof. Cristina Costache, profesor de Nursing la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.

În mod deosebit, cei care au fost foarte atenți și s-au oferit voluntari ulterior prezentării au avut oportunitatea de a demonstra personal tehnicile de masaj cardiorespirator, fiind recompensați cu premii.  

Un aspect notabil al acestei inițiative a fost participarea activă a elevilor la aplicarea practică a cunoștințelor, exercițiile în perechi sau în grupuri mici consolidându-și astfel înțelegerea și abilitățile practice. Mai mult decât dobândirea de cunoștințe, această experiență i-a învățat pe elevi importanța empatiei și a solidarității în comunitate, subliniind că răspunsul în situații de urgență nu constă doar în aplicarea tehnicilor, ci și în implicarea și sprijinul reciproc. 

Educația pentru primul ajutor devine astfel nu doar un act de acumulare de cunoștințe, ci și o investiție în siguranța și binele comunității. Demonstrându-și pregătirea pentru situații de urgență, elevii de la Școala Gimnazială nr. 156 devin cetățeni responsabili, contribuind activ la binele comun și reprezentând un pas esențial în educația pentru viață.

Cunoașterea tehnicilor de prim ajutor poate fi deosebit de utilă și poate face diferența într-o situație de urgență. O intervenție adecvată și promptă, până la sosirea ajutoarelor, poate menține o persoană în viață. Ne bucurăm să putem oferi astfel de demonstrații copiilor care au posibilitatea să și exerseze, sub supravegheretehnicile de prim ajutor astfel căpătând încredere în ei și în abilitățile lor de a ajuta. afirmă Anca Grecu, Director LTDMM. 

Galerie foto