Ziua Internațională a Scrisului de Mână este sărbătorită în fiecare an pe 23 ianuarie și are ca scop promovarea importanței și frumuseții scrisului de mână. Această inițiativă încurajează oamenii să redescopere arta scrisului de mână și să aprecieze beneficiile sale asupra dezvoltării cognitive și emoționale. 

Liceul nostru sărbătorește Ziua Internațională a Scrisului de Mână printr-o activitate specială numită „Scrisul de mână vindecă – Terapie prin cuvinte”. Elevii și profesorii au fost invitați să participe la această experiență în sala de mese, în timpul pauzei mari. 

,,În mijlocul agitației digitale și a ritmului alert al vieții moderne, vă invităm să vă acordați un cadou personal, un act autentic de exprimare de Ziua Internațională a Scrisului de Mână. În lumea noastră plină de ecrane și tastaturi, scrisul de mână este ca un respiro în tumultul zilnic. Scrisul de mână pare o formă specială de terapie prin cuvinte, în care fiecare linie devine un fir delicat ce leagă inimile și gândurile. Gândiți-vă la asta ca la un timp oferit vouă înșivă, o oportunitate de a vă reconecta cu voi înșivă într-un mod diferit. Vă încurajăm să vă oferiți 10-15 minute pentru a vă așterne propriile gânduri pe hârtie. Pentru că, nu-i așa? atunci când e nevoie de un pic mai mult timp pentru a așterne cuvinte pe hârtie, tindem să fim mai buni unii cu alții.,, Director adjunct LTDMM, prof dr Ioana N. Rădulescu

Cu bucurie și entuziasm, sub îndrumarea profesorilor diriginți, fiecare persoană a fost încurajată să-și exprime gândurile pe hârtie timp de 10-15 minute. Atmosfera a devenit una plină de liniște și concentrare pe măsură ce cuvintele au început să prindă viață pe pagini. Participanții și-au dedicat timpul pentru a reflecta asupra propriilor gânduri și emoții, experimentând astfel puterea vindecătoare a scrisului de mână. 

Această activitate oferă o oportunitate unică de a conecta oamenii prin cuvinte, subliniind importanța și frumusețea procesului de așternere a gândurilor pe hârtie. La finalul zilei, mulți vor pleca cu sentimentul că scrisul de mână nu este doar o modalitate de comunicare, ci și o formă de autodescoperire. 

Despre beneficiile scrisului de mână și importanța acestei zile 

Scrisul de mână este mai mult decât un simplu mijloc de comunicare; este o formă de expresie personală și de conectare la nivel profund cu propriile gânduri și sentimente. Ziua Internațională a Scrisului de Mână reamintește oamenilor importanța menținerii acestei tradiții în era tehnologiei digitale, subliniind avantajele pe care le aduce în îmbunătățirea abilităților de scriere, concentrare și memorie. 

Mulți susțin că scrisul de mână are și un efect terapeutic, contribuind la gestionarea stresului și la exprimarea emoțiilor într-un mod mai profund. În cadrul acestei zile, diverse activități educative și recreative sunt organizate pentru a încuraja oamenii de toate vârstele să se bucure de această tradiție și să descopere bucuria scrisului de mână. 

Iată câteva studii despre beneficiile scrisului de mână  

https://www.researchgate.net/publication/359768763_Why_Handwriting_is_Good_for_Your_BrainWhy Handwriting is Good for Your Brain 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8641140/  – The Effects of Handwriting Experience on Literacy Learning 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8222525/ – Advantage of Handwriting Over Typing on Learning Words