Maria Gaetana Agnesi (1718-1799) a fost una dintre cele mai remarcabile figuri din istoria matematicii și educației. Cunoscută în special pentru contribuțiile sale în domeniul analizei matematice, Agnesi a deschis calea pentru multe alte femei în știință și educație. 

Într-o epocă în care educația femeilor era adesea neglijată, Agnesi a fost una dintre primele femei care a fost recunoscută pentru competența și expertiza ei matematică. Născută în Milano, Italia, într-o familie înstărită, ea a avut privilegiul de a primi o educație excelentă. A devenit fluentă în mai multe limbi străine și a studiat o varietate de subiecte, inclusiv matematică, filosofie și teologie. 

Una dintre contribuțiile sale semnificative a fost lucrarea sa monumentală „Instituții Analitice”, publicată în 1748. Această lucrare a fost una dintre primele tratate ample de analiză matematică și a avut o influență deosebită asupra dezvoltării ulterioare a acestei ramuri a matematicii. Prin lucrarea sa, Agnesi a demonstrat o profunzime și o claritate de gândire care au impresionat contemporanii săi și au continuat să inspire generații întregi de matematicieni. 

În plus față de contribuțiile sale matematice, Agnesi a fost, de asemenea, un susținător fervent al educației pentru femei. Ea a fondat o școală pentru fete defavorizate și a promovat ideea că femeile ar trebui să aibă acces la aceeași educație de calitate ca și bărbații. Într-o epocă în care rolul femeilor în societate era adesea restricționat, Agnesi a fost o voce importantă pentru egalitatea de gen în educație. 

Astăzi, moștenirea lui Maria Gaetana Agnesi trăiește în continuare prin munca sa matematică și prin influența sa în promovarea educației pentru femei. Ea rămâne un exemplu remarcabil de curaj, inteligență și angajament față de progresul umanității.