Ioana – Theodora Tudosă, elevă a clasei a X-a, a participat săptămâna aceasta la evenimentul organizat de Asociația Kiwanis International France – Monaco, care a avut loc la Antibes, Franța. 

Sunt Ioana – Theodora Tudosă, elevă în clasa a X-a a Liceului Dr Mioara Mincu și am avut bucuria să particip în această săptămâna la evenimentul organizat de Asociația Kiwanis International France – Monaco, care a avut loc la Antibes, Franța.
Acesta a fost al 27-lea Congres Kiwanis France-Monaco, unde România a fost prezentă cu o delegație de 16 membri foarte dedicati voluntariatului. Kiwanis este o organizație internațională care datează din 1915 și care realizează acțiuni de caritate dedicate copiilor. În cadrul congresului de la Antibes s-a ales prin vot noul guvernator Kiwanis și echipa care va conduce activitatea Kiwanis în anul 2024-2025. De asemenea, aici au fost premiate cluburile care s-au evidențiat în activitatea de voluntariat dedicată copiilor și au fost discutate proiectele de viitor având ca scop ajutorul acordat copiilor aflați în dificultați.
Am avut multe de învățat din această experiența și aștept să împlinesc 18 ani pentru a deveni membră Kiwanis și a activa alături de membrii Kiwanis din România. Aceștia îi sprijină pe copiii superdotați acordându-le burse sau pe cei defavorizați de soartă, cu handicapuri sau cu boli grave. Am învățat că poți contribui, în orice moment, la îmbunătățirea vieții copiilor și a le aduce zâmbetul pe buze chiar și celor mai năpăstuiți. Cum credeți că se simte un copil care nu poate merge, din cauza poliomelitei și care este plimbat cu avionul sau cu vaporul plătit de Clubul Kiwanis? Căt de bucuros poate fi un copil nevăzător și căruia Clubul Kiwanis îi plătește un cațel dresat în mod special, care să-l însoțească pretutindeni?
Ca tânăr adolescent înteleg aceste nevoi și doresc să particip la acțiuni care aduc bucurie copiilor nevoiași, având ca exemplu pe bunica mea, membru Kiwanis de peste 20 de ani.

Kiwanis International este o comunitate globală de cluburi, membri și parteneri dedicată îmbunătățirii vieții copiilor din diverse comunități. Fiecare comunitate are nevoi diferite și Kiwanis își ajută membrii să urmărească modalități creative de a servi nevoile copiilor, cum ar fi combaterea foamei, îmbunătățirea alfabetizării și educației și oferirea de îndrumări. Cluburile Kiwanis găzduiesc proiecte caritabile în fiecare an pentru atingerea scopului propus. 

Cluburile Kiwanis au construit locuri de joacă, au dotat biblioteci, au cumpărat echipamente medicale, au umplut rucsacuri cu rechizite școlare, au donat case pentru familiile cu mulți copii, au organizat tabere de șah, tabere școlare, concursuri de poezie și muzică, concerte, atribuie burse școlare, donează cărți bibliotecilor comunale, și multe altele. 

Proiectele locale se bazează pe nevoile comunității. 

Programele Kiwanis Romania pentru tineri și adulți tineri ajută la crearea următoarei generații de lideri comunitari. De exemplu, Key Club, cea mai veche și cea mai mare organizație de servicii condusă de studenți din lume pentru elevii de liceu, încurajează dezvoltarea leadership-ului prin serviciul celorlalți. 

Aktion Club, singurul club de servicii pentru adulții cu dizabilități, îi ajută pe membri să-și găsească un scop și autostima prin curățarea parcurilor, colectarea de alimente și alte proiecte. 

Cluburile din Romania contribuie alaturi de Kiwanis International cu donatii pentru eliminarea tetanosului matern și neonatal si a deficitului de iod din lume. 

Mai multe informații: 

https://kiwanis.ro/  

https://www.kiwanis.fr/