În perioada 18-20 mai 2024, am avut onoarea de a participa la AstroFest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare a spațiului din România. Evenimentul s-a desfășurat în Parcul Crângași din București și a reunit pasionați de astronomie, cercetători și curioși de toate vârstele într-un cadru spectaculos. Am fost alături de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” unde am povestit despre misiunea noastră, a educației pentru știintă și a educației pentru sănătate. 

Parcul Crângași a fost împărțit în trei zone principale, fiecare oferind activități și experiențe unice: 

Zona de observații astronomice 

Aici, au fost amplasate cele mai mari și performante telescoape din România. Publicul a avut ocazia de a participa la observații solare și nocturne, fiind ghidat de experți în astronomie. Sub cerul înstelat, am avut șansa de a vedea detalii incredibile ale Lunii, planetelor și altor obiecte cerești. Experiența a fost de neuitat, mai ales datorită telescopului principal, care ne-a oferit o privire clară și detaliată asupra Universului. 

Zona de ateliere și standuri interactive 

Peste 25 de institute de cercetare, universități și companii au fost prezente în această zonă. De asemenea, Forțele Aeriene, Navale și Terestre au participat cu standuri care prezentau tehnici și tehnologii militare avansate. Am avut ocazia de a interacționa cu profesioniști din diverse domenii, de la astrofizică la inginerie aerospațială, și de a participa la diverse ateliere practice. Am învățat despre cele mai noi descoperiri și inovații și am văzut, în direct, demonstrații ale unor tehnologii de ultimă generație. 

Zona scenei 

Aceasta a fost locul unde s-au ținut prezentări, demonstrații, conferințe și chiar concerte. Am asistat la prezentări fascinante despre explorarea spațiului, știința planetară și viitorul călătoriilor interstelare. Printre vorbitori s-au numărat cercetători renumiți și experți internaționali, care ne-au împărtășit din cunoștințele și experiențele lor. Atmosfera a fost electrizantă, mai ales în timpul concertelor care au încheiat fiecare seară a festivalului. 

AstroFest 2024 a fost organizat de Asociația Science&Technology și revista Știință&Tehnică, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, sub egida Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Evenimentul a beneficiat și de participarea Forțelor Aeriene, Navale și Terestre ale României, care au adăugat un plus de diversitate și inovație la festival. 

Participarea la AstroFest a fost o experiență extraordinară, care ne-a inspirat și ne-a motivat să continuăm să explorăm și să învățăm despre știință și Univers. Așteptăm cu nerăbdare ediția de anul viitor și ne dorim ca și alți liceeni să aibă ocazia de a participa la un astfel de eveniment remarcabil.