Pe data de 11 iunie 2024, Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” în colaborare cu Școala Postliceală Sanitară “Carol Davila” a găzduit cu succes cea de-a doua ediție a evenimentului „Premiile pentru Știință Elisa Leonida Zamfirescu”.  

Acest proiect valoros, care onorează memoria Elisei Leonida Zamfirescu, una dintre primele femei inginer din lume, a avut ca scop promovarea educației STEM (Science, Technology, Engineering, Math) și consolidarea unei comunități științifice la nivel local și național.  

Evenimentul face parte din cadrul Proiectului „Cafeneaua Educației pentru Științe”, cuprins în Calendarul Activităților Educative Municipale 2024 nr. 2723/07.02.2024, domeniul EDUCAŢIE CIVICĂ, VOLUNTARIAT, PROIECTE CARITABILE, poziția 24. 

Înfruntând numeroase obstacole și prejudecăți de gen, a reușit să își finalizeze studiile la Academia Regală Tehnică din Berlin, absolvind cu distincții în 1912. 

În timpul carierei sale, Elisa Leonida Zamfirescu a contribuit semnificativ la diverse proiecte ingineresti și a fost un pionier în chimie, lucrând la analize de sol și apă și contribuind la dezvoltarea infrastructurii industriale din România. 

În cadrul ceremoniei, au fost acordate premii unor persoane de excepție și instituții dedicate domeniului științific. Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” a fost oferit pentru contribuții notabile în diverse discipline științifice: 

„Premiul pentru Știință Elisa Leonida Zamfirescu” – Fizică 

  • Câștigătoare: Simona-Alina Vătui, profesor de fizică, Școala nr. 27 București
  • Înmânat de: Prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. 

„Premiul pentru Știință Elisa Leonida Zamfirescu” – Chimie 

  • Câștigătoare: Laura Georgiana Băjenaru, profesor de chimie, Cambridge School of Slovacia  
  • Înmânat de: Carmen Pantazi, psiholog și Director LearnGate. 

„Premiul pentru Știință Elisa Leonida Zamfirescu” – Biologie 

  • Câștigătoare: Monica-Viorica Popa, profesor de biologie, Școala GIimnazială N56 București și Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”. 
  • Înmânat de: Prof. Anca Celina Grecu, director al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”. 

„Premiul pentru Știință Elisa Leonida Zamfirescu” – Unitate de învățământ publică sau privată 

  • Câștigător: Școala HELIKON-București, Andreea Răvas, director educațional 
  • Înmânat de: Prof. dr Ioana Rădulescu, director adjunct al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”. 

„Premiul pentru Știință Elisa Leonida Zamfirescu” – Unitate de învățământ publică sau privată 

  • Câștigător: Școala Gimnazială SMART KIDS, Cristina Tălpeanu, director educațional  
  • Înmânat de: Prof. dr Ioana Rădulescu, director adjunct al Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”. 

Evenimentul nu a fost doar o recunoaștere a contribuției din domeniul științei, ci și o celebrare implicării în educația tinerelor generații. Atmosfera a fost încântătoare datorită momentelor muzicale interpretate de elevii Școlii HELIKON și ai Școlii SMART KIDS. 

Ne-am bucurat, totodată, de prezentarea proiectului Hackatonu-ului de idei al elevilor Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” din cadrul programului „Creativitate și Inovație”, organizat de  Ascendis. Aceștia ne-au povestit cum au trecut de la managementul de proiect la implementare. Programul „Grow a School”, ghidat de Ascendis, a urmărit familiarizarea atât a profesorilor, cât și a elevilor cu noile instrumente digitale de microînvățare. În acest context, am utilizat platforma Code of Talent, un instrument digital inovator, care servește atât ca mediu de follow-up după sesiuni de training la clasă, cât și ca un mediu autonom de învățare. Această platformă permite accesul de pe orice dispozitiv mobil și oferă provocări de microînvățare, transformând subiectele complexe în sarcini gestionabile și antrenante. 

Importanța Evenimentului 

Instituit în anul 1997 de către Dr. Mioara Mincu, fondatorul Școlii Postliceale Sanitare “Carol Davila”, „Premiul Elisa Leonida Zamfirescu” recunoaște meritele extraordinare ale femeilor în știință și tehnologie. Ediția din acest an a subliniat încă o dată angajamentul Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” de a promova educația STEM și de a încuraja excelența academică în rândul tinerilor. 

Evenimentul „Premiile pentru Știință Elisa Leonida Zamfirescu” nu este doar o festivitate de premiere, ci și o platformă de inspirație și motivare pentru tinerii pasionați de științe. Prin aceste inițiative, Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea unei comunități științifice vibrante și inovatoare, cu focus pe educația pentru știință și sănătate. 

,,Pentru noi, premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” reprezintă un simbol al luptei împotriva prejudecăților și al dedicației față de știință și educație. Astfel, motivul principal pentru care acordăm aceste premii este profund ancorat în dorința noastră de a promova și susține STEAM-ul. Este modalitatea noastră de a spune „mulțumesc” și de a încuraja în continuare educația prin  știință. Sperăm ca această recunoaștere să ne inspire pe toți, nu doar pe cei premiați, ci și întreaga comunitate care se coagulează în jurul educației cu dragoste pentru știință”. afirmă Director adjunct LTDMM,  prof. dr. Ioana Rădulescu