Pandemie, acest cuvânt pe care nimeni din secololul al XXI-lea, mai exact din anul 2020, nu-l poate agrea.

 Odată cu pandemia, au apărut probleme majore la nivel global. Începând cu distanțarea socială, care are o mulțime de dezavantaje, terminând cu numărul de cazuri, care crește pe zi ce trece.

Cel mai mare dezavantaj pentru noi, elevii, este transferul de la orele face to face la cele online sau de la learning la e-learning. Ne desparte un ecran, doar un simplu ecran, care ne împiedică să avem contact fizic unii cu ceilalți, fapt care este foarte trist nu doar pentru noi, ci și pentru profesori.

Relaționarea între oameni este un element foarte important pentru starea noastră de bine, dar și pentru sănătatea cerebrală. Prietenii și socializarea cu ei ne ajută să nu ne afundăm în ganduri și în singurătate, ne ajuta să ieșim din colțisorul nostru, să facem schimb de idei și să discutăm despre ceea ce ne frământă. 

Dar această relaționare, această prietenie poate fi întreținută chiar și pe timp de pandemie? Cum? Este chiar foarte simplu: vorbind pe grupurile de WhatsApp, vorbind pe facetime și ținând legătura prin intermediul rețelelor de socializare. Iar dacă ai oportunitatea să ai un coleg sau un prieten care locuiește în apropierea ta, nu ezita să te întâlnești cu el. 

Spre exemplu, eu, personal, în perioada aceasta de pandemie, din momentul în care s-a decis să trecem la orele online,  am avut ocazia inedită să concep un program alături de prietena mea cea mai bună, Alessandra. Așa că am hotărât ca timp de trei săptămâni să fim de nedezlipit, lucru care nu a fost deloc greu de realizat. Ba dimpotrivă, mamele noastre au fost încântate de idee și au acceptat ca o săptămână să mă duc eu la Alessandra, iar ea sa vină două săptămâni la mine. În acest interval de timp, am putut realiza  o mulțime de lucruri, chiar dacă prietenia noastră a fost pusă la încercare în diferite momente. Pot spune că timpul petrecut alături de Alessandra m-a făcut mai responsabilă, deoarece noi două aveam un program atent gândit, cu sarcinile pe care trebuia sa le îndeplinim, în casa, în fiecare zi, prin rotație.

După ce a plecat ea, deși am ținut legătura în continuare, am început să ne simțim  amândouă ciudat, pentru că ne-am obișnuit una cu cealalta si ne era dor să fim din nou împreună. Partea bună este că am vorbit să ne revedem curând și până atunci continuăm să ținem legătura prin intermediul internetului. 

Cazul meu a fost unul fericit, pentru că alte persoane au prietenii departe și nu pot să se vadă absolut deloc, iar din pricina acestui lucru oamenii încep să se închidă în ei, unii ajungând chiar la depresie și la anxietate, din cauza lipsei de socializare și de interacțiune cu alte persoane. 

Prietenia este pusa si ea la grea incercare in aceasta perioada. Contează foarte mult ce tip de prieteni ai, așa cum zice și proverbul „Spune-mi cu cine te întâlnești, ca să-ți spun cine ești”. De la prietenii de calitate vei învăța numai lucruri bune!

Sfatul meu este să fim foarte atenti si precauti atunci cand ne alegem prietenii, mai ales în vremuri grele, cand avem nevoie de oameni pozitivi alături de noi pentru a ne menține moralul sus!

by Maria Corbeanu – 9A (text) si Matei Dumitriu9B(desen)