Cine sunt? Și…ce vreau să fiu?

Adolescența nu este o perioadă ușoară, mai ales în zilele noastre.

Asemenea copilului care face primii pași, rostește primele cuvinte, învață alfabetul și  scrisul, adolescentul pornește confuz și nehotărât în noua etapă a existenței sale.

Adolescenței nu-i pasă că ești încă un copil, poate nepregătit pentru ceea ce va urma.. Ea te lovește brusc, nu ai cum să te aperi, ești obligat să te adaptezi și să te împaci cu tine însuți și cu ceea ce vei fi.

În această perioadă, începi să descoperi, să cauți răspunsuri, ceri explicații, și, totuși, este perfect normal. Poți fi derutat și speriat de schimbări, dar toate aceste momente de nesiguranță te formează, fac parte din firescul vârstei.

Totul este normal, de la momentele stânjenitoare, de la situațiile critice din care nu știi să ieși, până la succes. Și totul depinde de tine, de alegerile tale.

Oare, noi, adolescenții, suntem chiar atât de „imposibili”? Greu de înțeles? Părem că nu pricepem ce ni se cere/explică și părem că nu comunicăm eficient cu adulții. Sunt sigură că fiecare dintre noi a avut parte de astfel de momente de reproș, chiar din partea părinților…și, poate, pe bună dreptate! 

Venind vorba de părinți, eu cred că relația cu ei ne întărește, sunt importante sfaturile lor și chiar simpla lor prezență. Emoțional, încă avem nevoie de părinții nostri ! 

Inevitabil, în această perioadă, apar și certurile, discuțiile în contradictoriu, pentru că noi am început să învățăm zborul și vrem să experimentăm, singuri, fără să ni se mai spună ce avem de făcut. 

La această vârstă, continuăm să ne dezvoltăm dorința de libertate și de explorare a spațiilor necunoscute, dincolo de locurile care ne sunt familiare.

Un loc esențial în adolescență îl ocupă relațiile sociale. Avem nevoie sa interacționăm cât mai mult, să ne descoperim unii pe alții și, împreună, pe noi înșine. 

Încercăm să ne perfecționăm, ne căutăm în jur exemple pozitive pe care să le urmăm, însă nu reușim de fiecare dată să intuim intențiile celorlalti și, uneori, ajungem să fim prea ușor influențați într-o direcție greșită.

Viața, în sine, înseamnă schimbare, devenire și ea este formată din emoții și întâmplări de toate felurile.

Fiți încrezători, stăpâni pe voi, asumați-vă deciziile pe care le luați și nu priviți înapoi cu regret!

Spuneți ce gândiți, fiți deschiși și, cel mai important, zâmbiți și bucurați-vă din toată inima!

By Letiția Ursu (9B)

sursa foto