Liceul Teoretic „DR. MIOARA MINCU”, autorizat prin OMECTS nr. 4352 / 06.06.2012, este parte a sistemului național de învățământ. Nivelul gimnazial este autorizat prin OME nr. 5637 / 24.08.2023. Fundația Umanistă „DR. MIOARA MINCU” are rol de finanțator și fondator.
#Bullyingul și încrederea în sine
Încrederea în sine poate fi căpătată greu si pierdută foarte ușor.
Când suntem copii, ne formăm prima impresie de sine, creată de subconștientul nostru sau de factorii înconjurători. De la felul în care ne îmbrăcăm (atunci ne formăm prima idee legată de vestimentația noastră și felul în care vrem să arătăm ), până la prietenii noștri, care ne critică sau ne complimenteaza… În ambele cazuri, copilul receptează tot ce i se întâmplă, într-un mod emoțional.
După copilărie, vine pubertatea, unde schimbările diferă de la persoană la persoană.
Este perioada în care apare un fenomen neplăcut – “bullyingul”.
De cele mai multe ori, acesta este legat de trăsăturile fizice ale unei persoane, fie că este vorba de greutate, fie de culoarea pielii, dificultăți în exprimare etc.
Adolescentul este luat prin surprindere de acest tip de agresiune, pentru că nu se așteaptă la așa ceva și pentru că nu o înțelege.
Bullyingul poate sa fie verbal sau fizic. Pentru persoanele agresate este greu și incomod să vorbească despre ceea ce li se întâmplă.
Cel verbal apare sub forma unor jigniri fizice. Spre exemplu, la adresa fetelor se fac observații malițioase legate de greutatea lor ( că trebuie sa fie slabe, iar atunci când sunt slabe tot exista o parte rea și lumea spune “mănâncă si tu ceva” ). Nici băieții nu sunt scutiți de astfel de abuzuri. Persoanele agresate pot avea tulburări de alimentație apărute în urma înfometării sau excesului alimentar.
Receptorul poate trata aceste fenomen cu indiferență sau poate fi afectat, ajungând la scăderea stimei de sine, nu se crede “îndeajuns de bun “ pentru a fi acceptat de cei din jur.
Mulți dintre noi au trecut printr-o experiență de acest fel.
Atunci când vei citi aceste rânduri, vei rememora diferite episoade din viața ta, bune sau rele, dar exista un lucru foarte important de reținut.
Indiferent de momentele grele pe care le întâmpini din cauza acestui fenomen, indiferent cine sunt agresorii ( colegi, prieteni), tot timpul să-ți spui, în minte, că ești suficient de bun/bună.
Nu merită să te subestimezi în fața unei persoane care nu îți vede caracterul tău real si nici personalitatea ta adevărata.
Contează să te uiți în oglindă și să-ți spui ca tu ești important, în primul rând, pentru tine, indiferent ce cred alții, contează să crezi în visurile tale și să privești mereu înainte !
By Ioana Dumitrache (9A)